7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Drożdżowy chleb amarantusowy

W sumie, razem z pieczeniem, przygotowanie chleba zajmuje coś ok. 3 godzin.



Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

1/2 filiżanki ciepłej wody
2 łyżki drożdży
2 łyżki oleju
2 łyżki ciepłej wody
2 łyżki stopionego masła
3 filiżanki mąki z amarantusa
1 łyżka miodu
1/2 filiżanki gotowanego mleka

Przygotowanie:

Wodę, olej, masło i miód wymieszać i dodać mleko. Rozpuścić drożdże w wodzie i odstawić na 10 minut. Ostudzoną mieszaninę mleka zmieszać z drożdżami. Dodać mąkę i zagnieść ciasto. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia i jeszcze raz wyrobić.

Wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blachę i odstawić na 1 godzinę.
Jeszcze raz wyrobić i formować małe bochenki. Ułożyć na blasze i dostawić jeszcze raz na pół godziny. Piec 10 minut w temperaturze 220 stopni C i 25-30 minut w temperaturze 180 stopni C.
Nadesłał(a) autor anonimowy, dnia: 2000-09-01 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Szarłat - strona firmy oferującej produkty z amarantusa
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Moze to kwestia miodu? Powinien byc cukier chyba?
~Oliwia 2013-01-22 00:05:49.935

Hi.Jestem zawiedziona przepisem.Chleb zupelnie nie wyrosl.A szkoda....
~ena 2011-11-13 09:25:39.99

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Chleb amarantusowy z bananem i orzechami (ovo-wege)
Drożdżowa pasta do chleba (ovo-wege)
Chleb razowy drożdżowy na miodzie (lakto-wege)
Chleb - placki szwedzkie (drożdżowe z anyżkiem) (lakto-wege)
Chleb lub bułeczki drożdżowe w różnych wariantach (wegańska)
Wafel amarantusowy (lakto-wege)
Babka amarantusowa (bez ograniczeń)
Ciastka amarantusowe (bez ograniczeń)
Kluski amarantusowe (bez ograniczeń)
Ciastka amarantusowe z wiśniami (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas