7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Zapiekane pieczarki faszerowane szpinakiem i ziemniakami

Średnia ocena: [4.8 z 5 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [5]


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

500 g pieczarek
300 g ziemniaków
500 g mrożonego szpinaku
2 łyżki masła
1 cebula
200 ml śmietany
1 łyżka mąki
ser żółty

sól
pieprz
gałka muszkatołowa
czosnek (opcjonalnie)

natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

Pieczarki myjemy, osuszmy, czyścimy, odcinamy trzonki i siekamy je drobno, a kapelusze odkładamy do nadziewania. Ziemniaki myjemy, gotujemy ze skórką, odcedzamy, obieramy i mielimy lub rozgniatamy przy pomocy praski lub widelca. Szpinak rozmrażamy i osączamy.

Mieszamy ziemniaki, szpinak i masło, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i ewentualnie posiekanym, utartym z odrobiną soli czosnkiem. Napełniamy kapelusze pieczarek nadzieniem.

Cebulę obieramy i siekamy. Podsmażamy ją, dodajemy posiekane resztki grzybów, a na koniec wlewamy śmietanę wymieszaną z mąką. Zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wlewamy sos do brytfanki, wkładamy do niego kapelusze pieczarek z nadzieniem, posypujemy żółtym serem i zapiekamy pół godziny w temperaturze 180ºC.

Gotowe pieczarki posypujemy natką.
Nadesłał(a) ryfka, dnia: 2009-06-01 11:57:52.337
Źródło/autor przepisu: Autor: Maciej Kuroń (www.kuron.com.pl)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Ale jest przecież napisane lakto-wege..?
Esma 2015-04-01 16:03:10.642

Ten przepis nie jest wege. Masło i śmietana są pochodzenia zwierzęcego :/
~Gość 2015-03-29 14:55:33.107

Smaczne danie obiadowe. Polecam jednak nie mieszać ziemniaków ze szpinakiem i serem, jedynie z masłem i z przyprawami, a szpinak pozostawić na wierzchu.
I świeży, sparzony szpinak pasuje nieporównywalnie lepiej!
goosha 2010-07-14 20:53:46.602

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Gotowane ziemniaki faszerowane szpinakiem (wegańska)
Ziemniaki zapiekane z pieczarkami i serem (lakto-wege)
Ziemniaki faszerowane włoszczyzną, zapiekane w kefirze (lakto-wege)
Ziemniaki faszerowane jajkiem z rzodkiewkami i serem żółtym, zapiekane (bez ograniczeń)
Jaja faszerowane pieczarkami (ovo-wege)
Panierowane i faszerowane pieczarki (ovo-wege)
Pieczarki faszerowane jajkiem (bez ograniczeń)
Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami (ovo-wege)
Sałatka z pieczarek i szpinaku (wegańska)
Kalafior zapiekany z pieczarkami (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas