7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Balsamiczne szparagi z marchewką

Pycha i bardzo atrakcyjnie wygląda :) Świetnie komponuje się z ryżem. Można też podać same szparagi, jeśli mamy ochotę na drobną przekąskę, a nie sycący posiłek.

Średnia ocena: [4.555555555555555 z 9 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [5]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

pęczek szparagów
pęczek marchewki, najlepiej młodej (czyli gdzieś tak 5 niedużych marchewek)
1 ząbek czosnku
1-2 łyżki oleju/oliwy do smażenia
2-4 łyżki octu balsamicznego
sól

Przygotowanie:

Przygotuj szparagi i pokrój je w kilkucentymetrowe (3-5 cm) kawałki (więcej o szparagach: gotowanie szparagów - przepis podstawowy). Marchewkę umyj, obierz ze skórki i pokrój skośnie na plastry o grubości 1 cm. Skośne cięcie zwiększa powierzchnię kawałków, co ułatwia obsmażanie no i ładnie wygląda :)

Rozgrzej olej/oliwę na patelni. Wrzuć marchewkę i smaż kilka minut (max. 4 na maksymalnym ogniu na średnim palniku) co jakiś czas mieszając. Zmniejsz nieco gaz, dodaj szparagi, oprósz solą, smaż jeszcze 2-3 min. co jakiś czas mieszając. Po tym czasie szparagi powinny być prawie gotowe.

Zrób między warzywami wgłębienie, dodaj przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek i przez chwilę (max.pół min.) pozwól, żeby się podsmażył. Wymieszaj wszystko razem, dodaj ocet balsamiczny i smaż jeszcze chwilę, aż marchewka będzie wystarczająco miękka, a na warzywach utworzy się balsamiczna otoczka.

Gotowe :) Podaj natychmiast, np. na ryżu.

Wskazówki i uwagi:

Ostatnio ogromnie mi zasmakowały szparagi w limonkowo-słodkim sosie z sezamem. Myślę, że używane tam sok z limonki/cytryny i słód zbożowy spokojnie mogą zastąpić w tych szparagach ocet balsamiczny.

W przepisie zachowałam oryginalne wskazówki dotyczące czosnku. Następnym razem wrzucę go raczej razem ze szparagami lub chwilkę później. Mniej kombinowania :)
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2009-06-12 13:51:45.936
Źródło/autor przepisu: summertomato.com (z minimalnymi zmianami)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Podobna obserwacja jak z pierwszego komentarza - z samym czosnkiem smakowało nam lepiej :) Pycha.
Solshine 2016-05-14 17:58:47.025


Smakowało mi obłędnie nim nie dodałam octu balsamicznego. po jego dodaniu smak i aromat czosnku zanikł. Okrojoną wersję będę praktykować:)
MEDeah 2011-05-25 20:11:22.203


Pyszne i bardzo oryginalne.
Genowefa 2011-04-04 18:40:33.146

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Truskawki w occie balsamicznym (wegańska)
Pory w sosie balsamicznym na zimno (wegańska)
Sałata z winegretem z octem balsamicznym (wegańska)
Deser z awokado z octem balsamicznym (wegańska)
Balsamiczny sos winegret do sałat (wegańska)
Surówka z truskawek i szpinaku z octem balsamicznym (wegańska)
Sos do sałaty(-ki) z octem balsamicznym i czosnkiem (winegret) (wegańska)
Fasolka szparagowa z cebulką i sosem balsamicznym (sałatka) (wegańska)
Naleśniki ze szparagami i beszamelem (bez ograniczeń)
Zimna zupa ze szparagów (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas