7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Risotto ze szparagami i pieczarkami

Wegański, pyszny, szybki obiad sezonowy.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ryż (u mnie bio - okrągły, pełnoziarnisty)
szparagi (u mnie - zielone, świeże)
pieczarki
oliwa do smażenia
sól
przyprawy ziołowe
opcjonalnie do posypania: parmezan, prażone płatki migdałów lub pestki dyni

Przygotowanie:

Szparagi gotujemy na parze (młodziutkie, ale i tak je obrałam). Pieczarki smażymy na oliwie.

Ryż płuczemy, wrzucamy do garnka o grubym dnie (lub ze stali szlachetnej, jak u mnie) na rozgrzaną oliwę, chwilę mieszamy, aż wchłonie ją całkowicie i zalewamy wrzątkiem albo wodą spod szparagów na mniej więcej 1 cm ponad poziom ryżu. Potem całość gotuje się na maleńkim ogniu - tak jak zazwyczaj na risotto, trzeba mieszać, sprawdzać czy się nie przypala i ewentualnie dodawać płynu.

Dodajemy podsmażone pieczarki i szparagi, doprawiamy, mieszamy delikatnie całość i konsumujemy z duuużą przyjemnością :)
Można posypać parmezanem (nie dla wegan) albo prażonymi płatkami migdałów lub pestkami dyni.

Wskazówki i uwagi:

Szparagi są tak krótko dostępne - te prawdziwe, świeże. Wykorzystujmy ten czas.
Woda spod szparagów może posłużyć też do przygotowania zupy warzywnej.
Nadesłał(a) ewa_z_drzewa, dnia: 2009-06-12 20:45:32.848
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

A'la risotto z pieczarkami i papryką (wegańska)
Kuskus razowy ze szparagami i pieczarkami (wegańska)
Wegańskie lasagne ze szparagami, cukinią i pieczarkami (wegańska)
Elegancka sałatka z konserwowych szparagów z groszkiem i pieczarkami (wegańska)
"Risotto" jarskie - ryż duszony z pieczarkami, włoszczyzną i groszkiem (wegańska)
Risotto szczypiorkowe (wegańska)
Risotto z szafranem i czosnkiem (lakto-wege)
Risotto wegetariańskie po toskańsku (wegańska)
Risotto fasolkowe po studencku (wegańska)
Risotto z włoszczyzną i papryką (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas