7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Ryż po irańsku

Raczej nie róbcie tego w swoim ulubionym garnku - tak na wszelki wypadek, gdyby ryż wyszedł zbyt rumiany ;)

Średnia ocena: [5.0 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ryż, np. 0,5kg (najlepszy jest basmati)
olej, 2 łyżki
sól, łyżeczka

opcjonalnie:
- kilka ziemniaków
- kurkuma
- 2 łyżki masła / oleju / oliwy

Przygotowanie:

1. Umyć ryż i namoczyć na około 30 min. Odlać wodę.
2. Przesypać ryż do garnka, zalać wodą 1 cm ponad poziom ryżu, dodać sól.
3. Gotować przez około 5 min. od momentu zagotowania wody, często mieszając, do momentu aż ryż zacznie być lekko miękki.
4. Wysypać ryż na sitko i przelać zimną wodą.
5. Do garnka (umytego po gotowaniu ryżu) wlać olej, posmarować nim również brzegi i wsypać ryż. Na ryż można położyć ze 2 łyżeczki masła (w wersji wegańskiej oleju lub oliwy), będzie lepszy.
6. Przykrywkę owinąć bawełnianą ściereczką i zakryć szczelnie garnek.
7. Gotować na małym ogniu około 25 min.
8. Kiedy ryż jest gotowy, podstawić duży talerz lub tacę, przewrócić garnek "do góry nogami".

Powinna wyjść taka "babka" z ryżu. Na górze będzie miała chrupiącą skorupkę, w środku sypki ryż.

Można jeszcze w punkcie 5, przed wsypaniem ryżu, położyć na dno garnka (na olej) plasterki surowego ziemniaka (1cm) bądź wysypać jakiś wzorek z kurkumy. Będzie wówczas nasza babka ładnie ozdobiona na górze pieczonymi ziemniaczkami bądź pomarańczowym wzorkiem, lub jednym i drugim :)
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2009-06-17 13:51:48.043
Źródło/autor przepisu: Layla, www.arabia.pl
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Może i się nie miesza gdy gotujemy normalnie. W tym wypadku przy wstępnym gotowaniu jak najbardziej można, dopiero potem, gdy przykrywamy przykrywką z bawełnianą ściereczką , zostawiamy na małym ogniu i już nie mieszamy. Proszę czytać dokładnie przepis zanim się ktoś wymądrzy ;)
Przepis bardzo dobry-byłam w Iranie i tam robią tak samo. Warto spróbować.
~paulina 2013-05-10 17:47:35.142

ryżu nie miesza się podczas gotowania,powstają w nim kanaliki powietrzne, przez które uchodzi para wodna i ryż nie przypala się.
qetrab 2011-11-04 08:06:15.167

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Ryż z jagodami (lakto-wege)
Ryż po Kantońsku (ovo-wege)
Pomidorowa z ryżem (wegańska)
Ryż z cukinią (wegańska)
Soczewica z ryżem (wegańska)
Majonez z ryżu (wegańska)
Ryż a la Motek (wegańska)
Ryż pomidorowy (wegańska)
Ryż z cieciorką (wegańska)
Ryż z parowaru (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas