7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Pasztet z soczewicy i fasoli z dodatkiem tofu

Smaczna pieczeń na święta i nie tylko. Dobrze smakuje z chrzanem lub z musztardą.

Średnia ocena: [4.5 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [10]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

proporcje na jedną podłużną foremkę:
250 g czerwonej soczewicy
1 puszka czerwonej fasoli
1 mała puszka białej fasoli
150 g grzybów/pieczarek
1 biała cebula
1 czerwona cebula
60 g tofu
2 jajka lub trochę mąki ziemniaczanej (w wersji wegańskiej)
sól
pieprz
papryka słodka, ostra, chilli, pieprz ziołowy (w większych ilościach)
gałka muszkatołowa, majeranek (w mniejszych ilościach)
łyżeczka musztardy

tłuszcz + sezam lub inne ziarna lub bułka tarta do wysypania formy
ewentualnie 2 jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie:

Soczewicę ugotować na miękko, odcedzić, przepłukać zimną wodą i odstawić do odcieknięcia. Fasolę białą i czerwoną odcedzić i przepłukać (najlepiej na sitku). Pieczarki posiekać i usmażyć z dodatkiem soli i pieprzu. Cebule białą i czerwoną pokroić w półksiężyce, pół białej i pół czerwonej usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.

Fasolę, grzyby oraz podsmażoną i surową cebulę zmiksować z dodatkiem przypraw i musztardy. Dodać soczewicę w całości, drobno pokruszone tofu, 2 surowe jajka (lub mąkę ziemniaczaną) i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku.

Foremkę wysmarować tłuszczem i wysypać sezamem. Przełożyć do niej połowę masy, ułożyć dwa ugotowane jajka (jeśli ktoś lubi, ale oczywiście nie są one konieczne) i przykryć resztą masy. Górę posypać sezamem.

Piec 45 minut w temperaturze 200 st. C.

Wskazówki i uwagi:

Pasztet przed pieczeniem powinien być mocno doprawiony, żeby po upieczeniu był wyrazisty.
Nadesłał(a) ryfka, dnia: 2009-06-22 11:46:44.321
Źródło/autor przepisu: znalezione kiedyś gdzieś w necie
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Pasztet wyszedł bardzo smaczny, chociaż delikatny.
Ale nie wyobrażam sobie opcji z miksowaniem składników. Sama przemieliłam wszystko 2 razy przez maszynkę i dzięki temu konsystencja była gładka i jednolita. Tofu zamieniłam na płatki owsiane.
~KATI 2013-12-23 18:45:06.131

W moim przypadku po 45 minutach zdecydowanie wymagał dopieczenia. Również dodałem dodatkowo nieco płatków owsianych i wszystko kilkukrotnie zmieliłem (zależało mi na jednorodnej konsystencji). Pasztet smakował zarówno mnie, jak i niewegetariańskiej rodzince, a to dobry znak ;) Polecam. A, warto poeksperymentować z przyprawami :)
~Jaskier 2012-04-09 10:11:14.263

Ja mam zawsze problem z doprawieniem. Czy ktoś może podać z grubsza ilość przypraw w łyżeczkach?
samasia 2011-12-18 09:18:33.477

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pasztet z czerwonej soczewicy z dodatkiem ciecierzycy (bez ograniczeń)
Pasztet z fasoli, kaszy i włoszczyzny z dodatkiem drożdży (ovo-wege)
Pasztet z soczewicy i soi (bez ograniczeń)
Świąteczny pasztet z soczewicy (wegańska)
Pasztet z soczewicy zielonej (wegańska)
Pasztet z dyni i soczewicy (wegańska)
Pasztet z fasoli jasiek (ovo-wege)
Pasztet z fasoli z orzechami (wegańska)
Pasztet z soczewicy z warzywami i rzeżuchą (ovo-wege)
Pasztet z soczewicy i warzyw ze słonecznikiem (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas