7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Prosta pasta z soczewicy (ze smażoną cebulką i czosnkiem)

Prosta, tania i przepyszna.

Średnia ocena: [4.5 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [8]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 8 osób

soczewica zielona bądź brązowa - 200g
2 cebule
4 ząbki czosnku
kawałek glona kombu (opcjonalne)
sól
pieprz
olej do smażenia

Przygotowanie:

Soczewicę zalewamy wrzątkiem. Po godzinie lub kilku odlewamy wodę, zalewamy świeżą (tak by przykryć soczewicę i jeszcze kilka cm wody), gotujemy z dodatkiem glona (ułatwia trawienie, nie jest konieczny, nie będzie wyczuwalny w smaku) i płaską łyżeczką soli - pod przykryciem. Po około 20-30 minutach odkrywamy przykrywkę, zwiększamy gaz i odparowujemy resztki wody, które jeszcze zostały. Na koniec, jeszcze ciepłą, miksujemy.

W między czasie podsmażamy na oleju zsiekaną cebulkę, dodając na koniec zgnieciony czosnek. Dodajemy na patelnię zmiksowaną soczewicę i chwilę razem smażymy cały czas mieszając. Gorące przekładamy do pojemnika/słoika i po wystudzeniu jemy :)

Wskazówki i uwagi:

Tą pastę można przechowywać w lodówce do 3-4 dni.
Nadesłał(a) alcia, dnia: 2009-06-27 09:16:35.225
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Znacznie szybciej zrobić pastę z soczewicy z puszki
joasiahry 2014-01-13 09:48:21.982

Ja dodałam papryczkę chilli wyszła ostra ale b.dobra
joasiahry 2014-01-13 09:46:37.931


Smaczna, choć jak dla mnie bez szału ;)
kasiarka 2011-04-05 20:46:50.388

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Prosta pasta z zielonej soczewicy (wegańska)
Pasta z soczewicy z duszoną cebulką i bazylią (wegańska)
Bardzo prosta i szybka zupa z soczewicy (z koncentratem i czosnkiem) (wegańska)
Pasta z czerwonej soczewicy z pomidorem, czosnkiem i miętą (wegańska)
Pasta z czerwonej soczewicy z koncentratem pomidorowym i czosnkiem (wegańska)
Szybka indyjska pasta z soczewicy (z tahini i czosnkiem) (wegańska)
Pasta z awokado z cebulką (wegańska)
Marchew smażona z czosnkiem (wegańska)
Prosta pasta z czerwonej fasoli (wegańska)
Pokrzywa duszona z cebulką i czosnkiem (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas