7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Kokosowy ryż z sosem bananowym

Zrobiłam go po raz pierwszy dla mojego mężczyzny i podałam uformowany w serduszka :):):) Bardzo mu smakował i muszę przyznać, że moja rodzina stanowiła tego dnia dla mnie problem, bo ciągle kogoś przyłapywałam na podjadaniu!

Średnia ocena: [4.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [7]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 8 osób

250 g ryżu
1 l mleka [dla wegan roślinne]
1,5 szklanki mleczka kokosowego
1 torebka cukru waniliowego
szczypta soli
100 g wiórków kokosowych

2 banany
2 łyżki soku z cytryny
100 g masła [można użyć oleju]
1/2 szklanki cukru, najlepiej brązowego

Przygotowanie:

Mleko, mleczko kokosowe, cukier waniliowy i sól zagotować. Wsypać ryż, gotować 35 minut.

Banany obrać, pokroić na plasterki, skropić sokiem z cytryny.

Masło stopić w rondelku, wsypać cukier, lekko stopić. Włożyć banany, wlać pozostały sok z cytryny, delikatnie wymieszać. Podgrzewać kilka minut, aż skarmelizują.

Ryż zdjąć z ognia, wsypać wiórki kokosowe, wymieszać, chwilę podgrzać. Rozłożyć na talerze, polać sosikiem.
Nadesłał(a) katasza, dnia: 2009-06-30 23:22:52.545
Źródło/autor przepisu: "mojegotowanie.pl" z moimi poprawkami ;)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Też robiłam mniej-więcej z połowy porcji, ale... na jedną osobę (100 g suchego ryżu naturalnego). Wiórki również dałam na początku (dodałam też 5 cm laski wanilii, super aromacik), sos bananowy zrobiłam z dwóch bananów, odrobiny cukru i oleju (te 4 łyżki polecane przez Patrycję wydają mi się jeszcze zbyt dużą ilością). Aż się poczułam strasznym żarłokiem, jak przeczytałam, że połowa porcji starcza na 3 osoby... chyba na deser ;) Jako samodzielne danie obiadowe - jakoś trudno mi uwierzyć ;) Ale jako deser... tylko rzeczywiście trzeba robić więcej sosu, oj, trzeba...
Luna7 2012-06-08 15:34:10.669

Patrycccjo, dziękuję za odpowiedź.
Natka 2011-03-31 10:31:10.429

Robiłam z połowy porcji - taka ilość wystarczy na obiad dla 2-3 osób. A sos bananowy, tak jak pisałam, proponowałabym mimo wszystko z 2 bananów - ale ja zawsze lubię mało "podstawy" a dużo dodatków ;)
patrycccja 2011-03-30 17:50:54.823

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Gołąbki z ryżem i czerwoną fasolą w sosie pomidorowo - kokosowym (wegańska)
Brązowy ryż z warzywami w sosie na mleku migdałowym i oleju kokosowym (wegańska)
Bananowo-ananasowa "papka" kokosowa :D (wegańska)
Ryż bananowy z cynamonem i wanilią (wegańska)
Ryż ze słonecznikiem i mlekiem kokosowym (wegańska)
Deserowy ryż kokosowo-waniliowy (wegańska)
Zupa bananowa z brzoskwinią lub mango i wiórkami kokosowymi (lakto-wege)
Bananowo - kokosowo - owsiano - bakaliowe ciacho (wegańska)
Koktajl bananowo-ananasowy z wiórkami kokosowymi (wegańska)
Naleśniki drożdżowe z nadzieniem bananowo-kokosowym (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas