7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Fasolka na sposób toskański (jak po bretońsku, ale vegan)

Majanaboxing: "Podobno jest to ulubiona potrawa florentyńczyków, jeśli tak jest naprawdę, to wcale się nie dziwię, bo jest naprawdę pyszna! Podobno najbardziej smakuje, kiedy ugotuje się ją w glinianym garnku, muszę uwierzyć na słowo, bo takiego garnka nie posiadam. Polecam, pyszności! :)"

Średnia ocena: [4.8 z 5 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

2 1/4 szklanki (250 g) białej fasoli z puszki lub suchej namoczonej i podgotowanej
4 zmielone ząbki czosnku
1/3 szklanki (90 ml) oliwy extra vergine
450g pomidorów
8 liści świeżej szałwii (niestety, nie miałam)
sól
pieprz

Przygotowanie:

Czosnek podsmażyć na oliwie, a kiedy nabierze złocistego koloru, dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory, szałwię, sól i pieprz. Dusić na wolnym ogniu przez 10 minut. Gdy sos zacznie gęstnieć, dodać fasolkę i dusić jeszcze przez 15 minut. Podawać gorącą :)
Nadesłał(a) Kuna, dnia: 2009-07-06 10:56:33.84
Źródło/autor przepisu: Majanowe pieczenie: majanaboxing.blox.pl, za "Kuchnią Włoską" wydawnictwa Bellona
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Szałwia zamiast cząbru... ciekawe połączenie ;) Całkiem smaczne :)
Luna7 2013-05-22 19:41:30.091

Na oliwie nie można smażyć tradycyjnie - tj długo, jak na zwykłym oleju.
Dragonist 2012-06-03 20:01:58.594

Pycha, wspaniałe wyszło. ;D Pozdrawiam :)
esterka 2010-04-13 15:16:53.079

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Fasolka "po bretońsku" (wegańska)
Fasolka po bretońsku z cukinią (wegańska)
Fasolka po bretońsku (bezglutenowa) (wegańska)
Blyskawiczna fasolka po bretońsku (wegańska)
Fasolka po bretońsku (z warzywami) (wegańska)
Fasolka nie całkiem po bretońsku z warzywami ;) (wegańska)
Fasola solo (sposób gotowania) (lakto-wege)
Fasolka szparagowa na sposób chiński (wegańska)
Tofu wędzone a'la fasolka po bretońsku (wegańska)
Fasolka na sposób chiński - prosty lub wykwintny (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas