7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Burgery z czerwonej fasoli i grzybów portobello



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

15 ml oliwy z oliwek do smażenia
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka mielonego kminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/4 łyżeczki kurkumy
100 g grzybów portobello (grzyby o ogromnych kapeluszach, podobne do pieczarek, ale z ciemniejszą skórką i o wiele bardziej aromatyczne)
400 g ugotowanej czerwonej fasolki (może być z puszki)
2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
50 g ostrych paprykowych chipsów tortilla
75 g świeżego miąższu chleba tostowego
1 łyżeczka ostrego sosu paprykowego (chilli)
sól
pieprz
mąka do oprószenia
olej do smażenia

Przygotowanie:

Rozgrzewam oliwę, dodaję drobniutko posiekaną cebulkę i zmiażdżony czosnek, smażę mieszając, aż cebula zmięknie. Dodaję przyprawy, mieszam, gotuję kolejne 2 min. Dodaję bardzo drobno posiekane grzyby, zmniejszam ogień, mają zmięknąć, ale nie mogą być suche.

Do miski wrzucam fasolkę i rozgniatam ją lekko widelcem, dodaję ją do grzybów i cebuli, wraz z posiekaną, świeżą kolendrą, rozdrobnionymi chipsami, miąższem chleba i sosem chilli. Doprawiam.

Omączonymi rękoma formuje 4 burgery (jeśli mikstura jest zbyt luźna, dodać trzeba więcej chlebowego miąższu). Smaruję przygotowane burgery oliwą.

Na patelni rozgrzewam cienką warstwą oleju, wkładam burgery, smażę z każdej strony po 2-3 min.

Wskazówki i uwagi:

Podaję na bułeczkach hamburgerowych lub innym pieczywie, z sosem chimichurri na przykład.
Nadesłał(a) ryfka, dnia: 2009-07-09 23:08:59.549
Źródło/autor przepisu: www.cincin.cc; przepis podała Tatter
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

z chlebem tostowym bym uważała, rzadko bywa wegański
ses 2009-07-11 22:33:00.747

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Szybkie burgery (kotlety) z czerwonej fasoli ze szczypiorkiem (wegańska)
Barszcz czerwony z wywarem z grzybów (wegańska)
Różowe burgery (z fasoli i buraków) (wegańska)
Barszcz wigilijny z wywarem z grzybów i czerwonym winem (wegańska)
Sałatka z czerwonej fasoli (ovo-wege)
Nadziewane portobello (wegańska)
Wigilijny barszcz czerwony z wywarem z grzybów i chrzanem (na własnym zakwasie) (wegańska)
Sałatka z czerwonej fasoli i sera (lakto-wege)
Barszcz czerwony na zakwasie z fasolką (wegańska)
Sałatka z czerwonej fasolki i tofu (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas