7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Moja musaka - zapiekanka z ziemniakami, miksem warzyw, bakłażanami i pomidorami

Moja wersja musaki jest wymyślona specjalnie dla moich gości wege, podczas gdy reszta zjada mięsną wersję tego dania. Przy małym nakładzie pracy można zadowolić wszystkich...

Średnia ocena: [4.5 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 5 osób

kilka dużych ziemniaków
2 małe bakłażany lub 1 duży
warzywa, np:
- cukinia
- cebula
- marchew
- pietruszka
- pieczarki
- albo co tam jest w domu (nie polecam dużych ilości selera)
pomidory (1 puszka krojonych lub odpowiednia ilość świeżych)

oliwa z oliwek do smażenia (koniecznie dobra)
zioła typowe dla kuchni włoskiej (bazylia, oregano, tymianek)
sól
ew. świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki gotuję w mundurkach na lekko twardo (będą się jeszcze piekły). Bakłażana kroję w kostkę (bo obsmażanie go w plastrach zajmowało zbyt dużo czasu ;-), solę i odstawiam na sitku na ok. 20 min., żeby pozbyć się goryczki.

W międzyczasie przygotowuję warstwę warzywną: wszystkie warzywa jakie lubię siekam lub ścieram na tarce. Ja daję często malutką cukinię, małą cebulę, małą marchewkę, kawałek pietruszki, kilka pieczarek... podsmażam na patelni z oliwą, ziołami i solą, potem dolewam pomidorki (niecała puszka) i duszę do miękkości, aż woda trochę odparuje.

Bakłażana płuczę pod wodą, lekko wycieram ściereczką i smażę na oliwie. Jeśli "pije" za dużo tłuszczu (a lubi!) podlewam na koniec wodą i czekam, aż będzie miękki.

Ziemniaki przestudzone kroję w plasterki i układam jako 1-szą warstwę. Potem warzywna pasta i bakłażan... W zależności od naczynia (żaroodporne, mała blacha, tortownica) układam warstwy. Czasem wylewam na górę resztę pomidorów i doprawiam solą i ziołami. Do piekarnika na jakieś pół godziny, aż w środku będzie gorące. Pyyyycha.

Wskazówki i uwagi:

* Moja rada: jeśli pomidory są kwaśne, a takie mamy zazwyczaj w kraju, dobrze do nich dodać trochę cukru lub miodu (małą łyżeczkę).
* Całość dość dobrze komponuje się z żółtym serem na wierzchu (ja daję jakiś zwykły i parmezan).
* Świetne do odgrzewania. Nawet warto przygotować dzień wcześniej.
Nadesłał(a) rozalinda_7, dnia: 2009-07-12 20:38:12.782
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Ja kiedyś jadłam wega musakę z cieciorką w pomidorach, na dole był bakłażan (w plastrach), na to cieciorka w pomidorach z odrobiną cynamonu i gałki muszkatołowej. A wszystko posypane zieloną kolendrą. PYCHA
Kikimera 2012-03-05 14:36:36.121

ja dodałam fasolki czerwonej i dobre ;)
Dzik 2010-08-27 14:09:29.454

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Zapiekanka a'la musaka z ziemniakami, pieczarkami, papryką i żółtym serem (lakto-wege)
Moja pierwsza zapiekanka (bez ograniczeń)
Musaka z bakłażanów i pomidorów (wegańska)
Sałatka włoska z pomidorami i smażonymi bakłażanami (wegańska)
Zapiekanka z tartych warzyw (wegańska)
Zapiekanka z ziemniaków i kapusty (lakto-wege)
Zapiekanka z ziemniaków i dyni (wegańska)
Surówka moja ulubiona z sałaty lodowej i pomidorów z olejem lnianym lub dyniowym (wegańska)
Zapiekanka z warzyw i kotletów sojowych (lakto-wege)
Zapiekanka z brązowego ryżu i warzyw (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas