7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Fava - grochowa pasta do pieczywa

Ja tam lubię pasty z grochu :) Wcześniej zazw. jadłam puree z dodatkiem m.in. majeranku, ale doszłam do wniosku że czas na zmiany :) Fava to potrawa z kuchni greckiej.

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

żółty groch łuskany (100 g)
1 szkl. oliwy
sól
pieprz
listek laurowy
sok z jednej cytryny
czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę

Przygotowanie:

Ugotować groch do zupełnej miękkości w osolonej wodzie z listkiem laurowym. Odcedzić, wyjąć listek. Groch utrzeć na pastę w malakserze lub ręcznie drewnianym tłuczkiem. W czasie ucierania wlewać oliwę i sok z cytryny, doprawić pieprzem i solą. Podawać do chleba posypane cebulą.
Nadesłał(a) ~xoa, dnia: 2009-07-14 22:25:38.116
Źródło/autor przepisu: Agnieszka Kręglicka, ugotuj.to
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Dobrze wiedzieć :)
moni 2013-12-05 01:08:23.135

Moni, nic dziwnego, że pasta miała kwaskowy smak, skoro zmniejszyłaś ilość oliwy (wcale ci się zresztą nie dziwię). Oliwa (i generalnie tłuszcz) równoważy kwaśny smak - tak jak w winegrecie :) Więc wystarczyłby sok z 1/2 cytryny.
patrycccja 2013-12-01 21:18:37.45

Pasta ma ciekawy, kwaskowo-ostry smak. Zmieniłam tylko proporcje składników. Dodałam ok. 1/2 szklanki oliwy. Dodawanie aż szklanki oliwy na pół szklanki grochu wydaje mi się przesadą. Wolę mieć pastę z grochu niż pastę z oliwy z dodatkiem grochu :)
moni 2013-12-01 13:13:45.148

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pasta pieczarkowo-jajeczna do pieczywa (ovo-wege)
Włoszczyzna - pasta warzywna do pieczywa (wegańska)
Pasta grochowa z majerankiem i czosnkiem (wegańska)
Grochowa pasta majerankowa Ani (wegańska)
Słodka pasta do pieczywa z ciecierzycy i bakalii (wegańska)
Pasta do pieczywa z suszonych pomidorów, majonezu i bazylii (wegańska)
Pasta grochowo-czosnkowo-pietruszkowa na kanapki (wegańska)
Pasta do pieczywa z tofu wędzonego z majonezem, koncentratem i zieleniną (ovo-wege)
"Ser" Velvet do pieczywa (wegańska)
Zupa grochowa z ziołami (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas