7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Zupka, która mówi: zjedz mnie, jestem taka bogata w żelazo!

Euridice: "Zupkę (w sumie powinnam napisać: papkę) charakteryzuje wysoka zawartość żelaza. :) Powinniśmy otrzymać smakowite danie, z wyraźną nutą morską (glony ;) ). Melanż smaków: szczypiorkowego, natki i bazylii uważam za bardzo udany, Lusia też, bo zjadła wszystko w mgnieniu oka. Drobna surowa marchewka to element pro-witariański ;)"



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 1 osoby

- kasza jaglana, spora garść (żelazo 4,8 mg/ 100 g)
- glony nori, kawałek długi na palec i gruby na dwa palce (żelazo 11,4mg/ 100g)
- dynia, kilka kostek, może być tez mrożona (żelazo 0,80 mg/ 100 g) - poza sezonem można ja czymś zastąpić, np. ziemniakiem
- bazylia, kilka listków (żelazo 1,28 mg/ 100g)
- szczypiorek, trochę, ok. 4 cm (nie znalazłam informacji, ale zapewne podobnie jak bazylia, czyli ok. 1,0mg/100g)
- natka pietruszki (użyłam suszonej, bo taką miałam), spora szczypta (żelazo 6,2 mg/ 100g)
- surowa marchew, ok. 5 cm kawałek (żelazo 0,66 mg/ 100 g)
- sos sojowy, 2-3 krople
- olej lniany, mała łyżeczka

Przygotowanie:

Jaglankę płuczemy na sitku pod zimną bieżącą wodą, co by ją opłukać z zanieczyszczeń. Wrzucamy kaszę do rondelka na niewielką ilość wrzącej wody (dwa razy tyle ile kaszy). Dodajemy posiekany (najlepiej nożyczkami) kawałek arkusza glonu nori, 4-5 kostek dyni, szczypiorek, natkę pietruszki. Gotujemy całość na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając i uważając żeby nie przypalić całości (składniki mają wchłonąć całą wodę).

Po ok. 20 minutach zupka powinna być gotową papką. Przekładamy papkę do innego naczynia, mieszamy żeby ostygła i gnieciemy widelcem (chociaż właściwie wszystko powinno nam się ładnie rozgotować). Wrzucamy kilka porwanych listków bazylii i startą na drobnej tarce marchewkę, dodajemy 2-3 krople sosu sojowego, mieszamy. Zupka powinna już osiągnąć temperaturę w sam raz do jedzenia, teraz dodajemy łyżeczkę oleju lnianego, mieszamy. Zupka jest gotowa! :)

Na jakieś 20 minut przed podaniem zupki dałam Lusi kawałek jabłka (witamina C), żeby jej się ładnie to całe żelazo z zupki wchłonęło :) Wszystkim dzieciaczkom życzę smacznego!

Wskazówki i uwagi:

Oczywiście można robić różne wariacje, np. zamiast któregoś ze składników (lub jako ekstra składnik) można dodać brokuły albo posiekane kiełki lub czego tylko dusza zapragnie ;)
Nadesłał(a) ~pat, dnia: 2009-07-22 15:01:58.198
Źródło/autor przepisu: Euridice, http://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=5584 - tam też cały elaborat na temat wartości odżywczych (z naciskiem na żelazo) poszczególnych składników
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sałatka Mexico (na bogato) (wegańska)
Marchewka zimą na bogato (wegańska)
Zupka NAM BO (wegańska)
Zupka jarzynowa z brokułami (wegańska)
Zupka jarzynowa z pomidorkiem (wegańska)
Zupka brokułowa zabielana (wegańska)
Domowa zupka instant (wegańska)
Zupka pomidorowa z cukinią i szpinakiem (wegańska)
Zupka-krem jarzynowa z porem (wegańska)
Rurki (penne) o bogatym smaku - w sosie pomidorowym z oliwkami, kaparami i ostrą papryczką (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas