7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Smażone bakłażany marynowane z czosnkiem

Dla mnie ta potrawa to niebo w gębie (tylko kalorii trochę dużo). Łatwe do zrobienia.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3 osób

2 średnie bakłażany
olej lub oliwa do smażenia
ew. oliwki nadziewane ostrą papryką

marynata:
2 łyżki octu winnego lub balsamicznego
4 łyżki oliwy
4 łyżeczki cukru (może być biały lub brązowy)
1/2 łyżeczki soli
2-3 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Bakłażany umyć, obciąć końce, pokroić na centymetrowe plastry. Obsypać z obu stron solą, zostawić w naczyniu na pół godziny. Następnie opłukać je i wysuszyć. Przesmażyć z obu stron na patelni na złoty kolor.

Połączyć ocet, oliwę, cukier, sól i roztarty czosnek, wymieszać. Posmarować plastry bakłażanów marynatą i układać na półmisku.

Można podawać z pieczywem. Oryginalny przepis zachęca do dodania oliwek nadziewanych ostrą papryką - ja tego nie robię, a i tak potrawę pokochałem w to lato.
Potrawę można jeść zaraz po przygotowaniu lub na zimno - wtedy się lepiej przemarynuje. Sam nie wiem, która wersja smaczniejsza.

Wskazówki i uwagi:

Bakłażany niesamowicie mocno chłoną w trakcie smażenia tłuszcz - jeśli nie chcemy mieć zbyt kalorycznej tej potrawy, to można smarować tłuszczem plastry przed położeniem na patelnię i pilnować, by się nie przypaliły.
Nadesłał(a) zabrzanin, dnia: 2009-07-27 22:42:30.712
Źródło/autor przepisu: Na podstawie: "Wegetarianizm po mistrzowsku, Kuchnie malowane sercem" red. E. Kmiecik
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

extra przepis, to stara żydowska potrawa. Oryginal mowi:
bakłazana posmarowanego papryką - piec
Marynata: + cebula, + pomidory:-)
Mysle ze spak jest podobny, palce lizac
~scotla@o2.pl 2012-06-21 23:13:49.572

Naprawdę dobrze się sprawdza tylko bakłażany posmarować olejem, a potem przesmażyć - ja to robię na patelni grillowej i efekt jest, moim zdaniem, znakomity :)
zabrzanin 2010-07-23 21:32:50.104

a zeby tak je upiec ?
qetrab 2010-03-19 01:09:16.571

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kotlety z seitanu marynowanego z czosnkiem (wegańska)
Bakłażany po prowansalsku - faszerowane, z pomidorami i czosnkiem (lakto-wege)
Bałkańska jarzynka: smażone bakłażany na papryce duszonej z pomidorami (wegańska)
Sałatka makaronowa z oliwkami i marynowanym czosnkiem (wegańska)
Pieczona papryka marynowana w oliwie z czosnkiem (w słoikach) (wegańska)
Krążki cebuli w kożuszku - smażone w cieście z czosnkiem (bez ograniczeń)
Makaronowa sałatka "włoska" z suszonymi pomidorami i czosnkiem marynowanym (wegańska)
Bakłażany Imam (wegańska)
Bakłażany zapiekane (bez ograniczeń)
Bakłażany z woka (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas