7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Farsz - szpinak, tofu i pomidory suszone

Pomidory suszone to taki słonawy, bardziej konkretny akcent smakowy. Super się komponuje ze szpinakiem. Taki farsz jest świetny do naleśników, pierogów gotowanych i pieczonych (np. calzone), ale też do tarty, lazanii czy cannelloni (też makaron, takie grube rurki do nadziewania właśnie).

Średnia ocena: [5.0 z 8 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [8]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

0,5 kg mrożonego szpinaku lub 2 pęczki świeżego
2-5 ząbków czosnku lub czosnek mielony (opcjonalnie)
ok. 200 g tofu (ja użyłam naturalnego "Solidy")
suszone pomidory w oliwie - kilka, powiedzmy 6-8 połówek

1/2 dużej gałki muszkatołowej (ok. 2,5 g = ok. 1/4 torebki gałki mielonej)
szczypta imbiru (lub ciut więcej, jeśli jest nieco zwietrzały)
sól
pieprz
pieprz ziołowy
1 łyżka oleju / oliwy z oliwek do smażenia
ew. 2 łyżki mąki pszennej razowej

Przygotowanie:

Szpinak świeży należy najpierw rozdrobnić. Mrożony od razu można wrzucić na patelnię z odrobiną oliwy. Posolić, dodać 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, startą gałkę, imbir i pieprz. Generalnie ma dominować gałka i sól.

Mrożony szpinak na początku dusimy pod przykryciem, żeby rozmarzł. Świeżego w ogóle nie przykrywamy. Dusimy najpierw na wolnym, później na średnim ogniu tak, by wyparowała woda.

Jeśli jednak szpinak będzie rzadki - rozrobić 1-2 łyżki mąki w małej ilości wody i dodać do szpinaku, zagotować.

Na koniec można jeszcze dorzucić 1-3 zmiażdżone ząbki czosnku. Gdy szpinak przestygnie, dodać starte na tarce o drobnych oczkach tofu (tak tak, koniecznie na tarce - rozgniecione widelcem nie będzie już takie apetyczne w wyglądzie) i pomidory pokrojone (ale nie za drobno) w kostkę lub cienkie, niezbyt długie paski. Wymieszać. Spróbować, czy dobrze słone, imbirowe, gałkowe, itp. :-)
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2009-08-02 17:05:32.169
Źródło/autor przepisu: Modyfikacja przepisu Magdy Firlit: farsz - szpinak, tofu i czosnek.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

szpinak mozna kupić mrozony, a dobre tofu z vegevege.pl/category.php?id_category=15 :)
~tario 2015-12-07 10:07:26.074


Jak dla mnie najlepszy wegański przepis, to m.in. od niego zaczynałam wegańskie gotowanie i przekonałam się jakie ono może być dobre:). Farsz jest świetny do naleśników, zapiekany w piecu lub po prostu wymieszany z makaronem. UWIELBIAM:)
zielenina 2014-02-22 22:39:49.958

tortille oszalały ze szczęscia :)
~kawa stolik 2014-01-12 11:40:54.128

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Farsz - szpinak, tofu i czosnek (wegańska)
Kanapki zawijane z suszonymi pomidorami i tofu (lakto-wege)
Makaron z suszonymi pomidorami, tofu i rukolą (wegańska)
Spaghetti Szpinak Pomidor (lakto-wege)
Szpinak z tofu w bułce tartej (wegańska)
Szpinak z groszkiem i tofu-fetą (wegańska)
Szpinak z czosnkiem, ziemniakami i pomidorami (wegańska)
Szpinak z oliwkami i szuszonymi pomidorami (wegańska)
Cannelloni z farszem ze szpinaku i tofu (wegańska)
Farsz naleśnikowy = szpinak, czosnek + sos sojowy i "chwasty" (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas