7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Bób z jarzynami

Potrawa wyszła mi bardzo smaczna, niewiele się napracowałem. Ale wyniknął spór - teść i ja nie obieraliśmy na talerzu bobu z łupin, teściowa i żona owszem. Jak robić - rozstrzygnijcie same i sami...

Średnia ocena: [5.0 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [5]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

0,5 kg świeżego lub mrożonego bobu
2 cebule
2 marchewki
3 ząbki czosnku
1/2 selera
1 cukinia
1 pomidor
3 łyżki oliwy do smażenia
300 ml bulionu warzywnego
sól
pieprz
kilkanaście czarnych oliwek

Przygotowanie:

Opłukany bób wsypujemy do wrzącej, nieosolonej wody i gotujemy 20 min. Odcedzamy.

W tym czasie siekamy cebulę i w dużej patelni przesmażamy na oliwie, dodajemy posiekane w plastry marchewkę i czosnek oraz pokrojony seler. Wlewamy bulion. Całość dusimy 20 min.

Parzymy pomidora, obieramy ze skórki, kroimy na plastry, kroimy także na plastry opłukaną cukinię. Dodajemy wszystko wraz z bobem na patelnię, wsypujemy pokrojone na połówki oliwki, przyprawiamy i dusimy kolejne 20 min. Potem potrawa gotowa - można przystąpić do rozstrzygania sporu.
Nadesłał(a) zabrzanin, dnia: 2009-08-06 21:58:30.032
Źródło/autor przepisu: Na podstawie: Marek Łebkowski "Najlepsze przepisy kuchni polskiej"
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

"Młodego bobu wcale nie trzeba obierać. Starszy lepiej obrać póki ciepły (a nawet gorący) bo wtedy skórka łatwiej odchodzi." - puszka.pl/przepis/4144-bob-jak_gotowac_do_czego_wykorzystac.html
~pat 2011-09-05 17:09:33.447

No właśnie o tym mówi komentarz zaraz pod nazwą potrawy - jak robi potrawę moja żona, to dla niej oczywistością jest, że bób się obiera.
Ale jak ja, leń i obibok, robię bób tylko dla siebie - to nie obieram bobu - nie tylko zresztą przy tej potrawie:)
zabrzanin 2011-08-26 10:32:10.642

Takie mam pytanie (może głupie): bobu nie trzeba obierać? Bo ja zawsze zdejmuję skórki. To można je jeść?
~Ola 2011-08-25 22:38:36.468

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Marchew z jarzynami (lakto-wege)
Jarzyny zapiekane z makaronem (bez ograniczeń)
Tofu z jarzynami (ziemniakami i brokułami lub kalafiorem) (wegańska)
Jarzyny po sycylijsku - pieczone, podawane na zimno (wegańska)
Czerwony sos z jarzynami i ziarnami (do makaronu) (wegańska)
Pasta z bobu i szpinaku (wegańska)
Bób ze smażonymi kurkami (wegańska)
Farsz do pierogów z bobu (wegańska)
Sałatka z bobem i z pomidorami (wegańska)
Salatka z kaszy i bobu (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas