7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

De la insaleggiata di cipolle - średniowieczna sałatka z cebul pieczonych na ruszcie



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 5 osób

80 dag cebul średniej wielkości
sól
pieprz
1/2 łyżeczki "słodkiej" mieszanki przypraw (imbir, cynamon, pokruszony liść laurowy, goździki)
2 łyżki oliwy extra vergine
2 łyżki octu winnego

Przygotowanie:

Cebule w łupinach zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do temp. 250°C.

Wyjmujemy, zdejmujemy folię i odstawiamy cebule, aby lekko ostygły. Zdejmujemy skórkę, która powinna być mocno upieczona i skarmelizowana, kroimy cebule w cienkie paski. Wkładamy do salaterki, dodajemy sól i pieprz oraz mieszankę przypraw i mieszamy. Polewamy oliwą i octem, mieszamy i podajemy.

Cebula czasem jest bardziej słodkawa, a czasem mniej, więc ilość octu w przepisie jest orientacyjna - można go dodać więcej lub mniej.
Nadesłał(a) ~pat, dnia: 2009-08-09 13:29:19.661
Źródło/autor przepisu: Kuchnia, przepisy ze średniowiecznych weneckich i toskańskich książek przygotowała Tessa Capponi-Borawska
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pieczone ziemniaki z marchewką i cebulą (wegańska)
Pasztet z cebuli (bez pieczenia) (wegańska)
Jarzynka z pieczonych bakłażanów z duszoną cebulą i bazylią (wegańska)
Pieczone buraki z papryką i cebulą - do słoików (wegańska)
Fasola po serbsku - pieczona z cebulą i papryką (wegańska)
Ziemniaki pieczone z tymiankiem, czosnkiem i cebulą (wegańska)
Sałatka z awokado z jabłkiem i cebulą (ovo-wege)
Sałatka z ziemniaków z cebulą i cząbrem (wegańska)
Sałatka z kiwi, cebuli i rodzynek (wegańska)
Kartoffelsalat - sałatka ziemniaczana z cebulą (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas