7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Makaron z cukinią

Moim zdaniem najpyszniejszy sposób na cukinię i zastanawiam się, czy nie również na makaron (choć puszkowy makaron z brokułami stanowi poważną konkurencję)...

Średnia ocena: [4.5 z 10 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [14]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

paczka makaronu (najlepiej łazanki, świderki lub coś podobnego)
2 młode cukinie
2 nieduże cebule
4 ząbki czosnku
olej/ oliwa do smażenia
sól
bazylia
oregano

Przygotowanie:

Cukinie umyć i pokroić w sporą kostkę (młode - nie obierać ze skórki!). Posolić i odstawić na sitku/durszlaku do odpuszczenia wody.

Makaron ugotować al dente.

Cebulę i czosnek posiekać drobno i zeszklić na oliwie. Dodać odsączoną cukinię i smażyć przez chwilę. Dodać po łyżeczce bazylii i oregano i smażyć aż cukinia zmięknie. Dodać makaron, wymieszać, można jeszcze chwilę zostawić na patelni, żeby się przegryzło. Smacznego!

Wskazówki i uwagi:

Proporcje pomiędzy cukinią a makaronem są orientacyjne, bo tutaj wszystko jest pyszne i nie ma znaczenia czego jest więcej;)
Nadesłał(a) Olga, dnia: 2009-08-10 10:57:43.481
Źródło/autor przepisu: opakowanie łazanek Lubelli
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

dla jedzących polecam dodać do usmażonej cukinii dwie łyżki mascarpone i odrobinę wody, podgrzać mieszając, aż zrobi się sos. pyszne :).
majczi 2014-08-07 22:29:24.486

Zmodyfikowałam przepis do tego stopnia, że nadawałby się do osobnego zapuszkowania, zwłaszcza, że efekt końcowy okazał się świetny. Do podsmażonych i pokrojonych w kostkę świeżych pomidorów dodałam cukinię (odstała swoje z solą), a pod koniec smażenia płatki chilli, przepisowy czosnek, bazylię, oregano i dwie duże łyżki serka philadelphia. Podałam z pełnoziarnistym penne. Mniam.
Zanetak 2013-06-15 13:21:14.253


mmm, przepyszne! użyłam makaronu spaghetti i dodałam prażone płatki migdałowe. następnym razem tylko odpuszczę cebulę, w sumie niewiele wnosi do tego dania. bardzo polecam, faktycznie chyba najlepszy sposób na cukinię.
majczi 2013-02-01 17:00:00.325

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Makaron z pomidorem i cukinią (wegańska)
Makaron smażony z cukinią (wegańska)
Makaron z cukinią i pomidorem (wegańska)
Makaron z cukinią i orzechami włoskimi (lakto-wege)
Makaron curry z cukinią i pomidorami (wegańska)
Makaron z cukinią, pieczarkami i papryką (wegańska)
Makaron canelloni (rurki) z cukinią i granulatem sojowym (wegańska)
Makaron ryżowy z cukinią, pekinką i brokułem (wegańska)
Kolorowy obiad - makaron z cukinią i mieszanką warzyw (wegańska)
Sos z cukini i papryki do makaronu lub kaszy (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas