7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Papryka, cukinia, bakłażan - warzywa pieczone na blasze

Bardzo łatwe, uwielbiam się tym daniem zajadać.

Średnia ocena: [5.0 z 9 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [14]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3 osób

4 papryki (najlepiej w różnych kolorach)
3 nieduże cukinie
3-4 cebule
1 bakłażan

3-4 łyżki oliwy do zastosowań na gorąco
2-3 łyżki octu balsamicznego
sól
tymianek
1 łyżka cukru
pieprz
3-4 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Warzywa umyć i pociąć - ja wolę na duże kawałki: papryki i cebule na ćwiartki, cukinie i bakłażan na centymetrowe plastry (grubsze na półplastry).

Całość wyłożyć na blachę, polać oliwą i octem balsamicznym, posolić, dodać tymianku, cukru i pieprzu. Wymieszać i włożyć do piekarnika. Nastawić piekarnik na 200-220 stopni C i trzymać tam warzywa 40 min. Po wyłączeniu zostawić jeszcze na 20 min., by warzywa zmiękły. Wyjąć, połączyć ze zmiażdżonym czosnkiem, spróbować.

W razie potrzeby dodać jeszcze octu, cukru czy soli. Podawać np. z bagietką - zarówno na ciepło i na zimno smakuje bardzo dobrze.

Wskazówki i uwagi:

Moja żona nie przepada za bakłażanem w tej potrawie - mówi, że za miękki jest - ja natomiast lubię go dodać. Jak nie jesteśmy weganami można dodać pokrojony w kostki ser typu feta. Można ponadto eksperymentować z innymi warzywami i mieszankami przypraw.
Nadesłał(a) zabrzanin, dnia: 2009-08-14 10:30:08.892
Źródło/autor przepisu: Moja żona :)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Wczoraj upiekłam same pieczarki z tą Twoją zalewą w dużej ilości i wyszły świetne. Mam w domu fajny chutney na bazie czerwonej cebuli, gruszek i pomidorów zrobiony przez męża i fajnie się to wszystko komponowało. Do tego pieczone ziemniaczki i sałatka grecka. Niebo w gębie, dobry obiadek na lato. Pozdrawiam!
ryfka 2014-06-29 12:01:24.995

ooo, tak, pieczarki też lubię dodać
zabrzanin 2014-06-18 16:46:25.269

Potwierdzam, marynata świetna. Było bez bakłażana, za to z marchewką i pieczarkami (bardzo fajnie wyszły), a czosnek piekłam w skórce i potem wycisnęłam zawartość na warzywka. Zjedzone z pieczonymi ziemniakami, dipem czosnkowo-bazyliowym i riatą - indyjskim dipem miętowym. Pycha!
ryfka 2014-06-17 17:29:31.768

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pieczony bakłażan z kiełkami (wegańska)
Pieczone letnie warzywa (wegańska)
Bakłażan pieczony pod pomidorami i serem (lakto-wege)
Pieczony bakłażan najlepszy do kanapek (wegańska)
Pieczone warzywa korzenne na słodko (wegańska+miód)
Pieczone warzywa z kuskusem i hummusem (wegańska)
Mix: bakłażan, kabaczek / cukinia, ciecierzyca w pomidorach (wegańska)
Pieczony bakłażan z sosem z migdałów i porzeczkami (wegańska)
Bakłażan faszerowany ryżem z mieszanką chińską i papryką (wegańska)
Bakłażan nadziewany ziemniakami z papryką, po hindusku (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas