7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Placuszki z mąki żytniej z bryndzą

Proste i z rodzimych składników.



Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 4 osób

4 jajka
3/4 litra mleka
ok.1 szkl.mąki pszennej razowej
ok.1 szkl. mąki żytniej
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
oliwa do smażenia

farsz:
bryndza - 250g
czosnek
pieprz
łyżka śmietany

Przygotowanie:

Jajka, mleko, mąki i proszek do pieczenia i odrobinę soli miksujemy na gładką masę (trochę bardziej gęstą niż na naleśniki), ew. dosypujemy mąki lub mleka.

Na rozgrzanej patelni smażymy niewielkie placuszki aż do zrumienienia.

Przygotowujemy farsz: bryndzę, zgnieciony czosnek, śmietanę i pieprz do smaku dokładnie mieszamy. Na usmażone placuszki kładziemy po łyżeczce farszu i wcinamy:)

Wskazówki i uwagi:

Można smażyć na teflonowej patelni bez tłuszczu, a zamiast mąki razowej dodać normalną pszenną (ale ja wolę takie ciemne).
Farsz można zrobić z każdego słonego sera, ale skoro mamy u nas tak smaczny ser jak bryndza...
Nadesłał(a) mammalin, dnia: 2009-08-16 15:09:20.089
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Zakwas na tradycyjny żurek (z mąki żytniej) (wegańska)
Naleśniki z mąki żytniej zapiekane ze szpinakiem (bez ograniczeń)
Żur z mąki żytniej (na żurek lub do picia) (wegańska)
Kisz z jarmużem, bryndzą i żurawiną (bez ograniczeń)
Bułeczki żytnie (wegańska)
Makaron domowy (żytni) (wegańska)
Farsz z botwinki z bryndzą - do pierogów, naleśników, krokietów (lakto-wege)
Mamałyga z bryndzą zapiekana pod żółtym serem (lakto-wege)
Pierogi zielono-białe ze szpinakiem i bryndzą (bez ograniczeń)
Naleśniko-placuszki (ovo-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas