7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Hiszpańska zupa pomidorowa z grzankami czosnkowymi

Smak tej zupy to coś pomiędzy pomidorówką a leczo.

Średnia ocena: [4.5 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 4 osób

4 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula, posiekana
3 ząbki czosnku, zmiażdżone
1 zielona papryka, posiekana
1/2 łyżeczki chilli w proszku
450g pomidorów, posiekanych (mogą być z puszki)
225g bułki paryskiej, pokrojonej w kostkę
1l bulionu warzywnego

grzanki czosnkowe:
4 kromki bułki paryskiej
4 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
25 dag startego sera żółtego
chilli do posypania

Przygotowanie:

1. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić przygotowaną cebulę, czosnek i paprykę. Warzywa dusić 2-3 minuty, aż cebula zmięknie.

2. Dodać sproszkowaną chilli i pomidory, dusić na średnim ogniu do zgęstnienia.

3. Mieszając dodać bułkę paryską, wlać bulion, gotować jeszcze 10-15 minut, aż zupa uzyska gęstą konsystencję.

4. Aby przygotować grzanki czosnkowe należy kromki bułki opiec w średnio nagrzanym opiekaczu. Wierzchnie strony skropić oliwą, posmarować czosnkiem, posypać serem i znów włożyć do piekarnika na 2-3 minuty, aż ser się roztopi. Posypać chilli i podawać wraz z zupą.
Osobiście robię grzanki inaczej: przygotowuję masło czosnkowe, smaruję kromki, kroję w kostkę i wkładam do piekarnika na kilka minut.

Wskazówki i uwagi:

Zamiast papryki zielonej można użyć innej.
Nadesłał(a) preferire, dnia: 2009-08-16 17:11:31.866
Źródło/autor przepisu: Z kuchennej półeczki. "Kuchnia wegetariańska" Jenny Stacey.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Zamiast zwykłej cebuli użyłam czerwonej, ma trochę inny posmak i pokrojona w duże plastry lepiej komponuje się kolorystycznie z daniem. Warto dodać, że pomidory mogłyby być sparzone. Przynajmniej ja tak robię, bo nie lubię pływających wszędzie złuszczonych skórek. I ostatnia rada: w fazie dodawania pomidorów można dołożyć trochę koncentratu pomidorowego, żeby smak był bardziej intensywny.
takie_cudo 2010-01-04 16:34:06.62

ZUUUUUUUUUPA JEST PYCHOTA!!!!!!!!!!!!!
ZRÓB SAM SIĘ PRZEKONASZ!!!!!!!!!
~Manika :-) 2009-11-23 17:19:50.438

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Zupa pomidorowa z grzankami (bez ograniczeń)
Grzanki grillowe pomidorowo-czosnkowe (wegańska)
Zupa czosnkowa hiszpańska - ze smażonym czosnkiem, słodką i ostrą papryką (wegańska)
Zupa fasolowa z grzankami czosnkowymi we włoskim stylu (lakto-wege)
Zupa-krem z porów na mleku, z czosnkowymi grzankami (wegańska)
Zupa krem z porów z grzankami czosnkowymi (wegańska)
Grzanki do zupy (sześcianiki) naturalne, ziołowe lub czosnkowe (wegańska)
Zupa (krem) paprykowo-pomidorowa z grzankami (wegańska)
Zupa cebulowo-pomidorowa z serem lub grzankami (lakto-wege)
Zupa pomidorowo-czosnkowa (bez bulionu) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas