7686 przepisów wegetariańskich
w tym 4881 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Gołąbki bez zawijania

Szybsza wersja tradycyjnych gołąbków - kiedy przyjdzie ochota, ale brak czasu. Oczywiście ten sam farsz można wykorzystać do gołąbków zawijanych.

Średnia ocena: [4.2 z 4 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [8]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 6 osób

główka kapusty
2 szkl. ryżu
szkl. kaszy jęczmiennej
pół szkl. czerwonej soczewicy
2 szklanki proteiny sojowej (np. granulat sojowy)
ew. kostka warzywna do gotowania proteiny sojowej
2 cebule
olej do smażenia
100 ml koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
majeranek
curry

sos:
cebula
1/3 kostki margaryny [dla wegan olej]
mąka
ew. kostka warzywna (choć wystarczy sama sól)
200 ml koncentratu
sól
pieprz
majeranek
papryka słodka
opcjonalnie: liść laurowy i ziele angielskie

Przygotowanie:

Z kapusty zdjąć kilka największych liści (do wyłożenia naczynia żaroodpornego i przykrycia farszu), resztę kapusty posiekać w kosteczkę. Ryż, kaszę i soczewicę ugotować - każde w osobnym garnku z osoloną wodą. Proteinę ugotować w wodzie z połową kostki warzywnej lub z solą, dokładnie odcedzić.

Cebule drobno posiekać, podsmażyć, dodać posiekaną kapustę, zalać wodą i dusić, aż kapusta zmięknie. Odlać nadmiar wody. Do kapusty dodać ugotowaną proteinę, koncentrat i przyprawy. Smażyć przez chwilę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i ewentualnie doprawić.

Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i wyłożyć liśćmi kapusty tak, aby wszystkie ścianki były przykryte. Na liście wyłożyć farsz. Górę przykryć kapustą. Zalać odrobiną wody tak, aby było jej trochę na dnie pod kapustą - wtedy szybciej zmięknie. Piec w piekarniku około pół godziny w temperaturze 160°C.

Sos:
W garnku roztopić margarynę, dodać posiekaną drobno cebulę i zeszklić ją. Zmniejszyć gaz i dodać mąkę. Ciągle mieszając zrobić gęstą zasmażkę. W wodzie (ilość w zależności od tego, jak dużo chcemy sosu) rozpuścić kostkę warzywną lub sól, całość dodać do zasmażki. Dokładnie wymieszać. Dodać koncentrat i przyprawy.
Nadesłał(a) ryfka, dnia: Aug 23, 2009
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

też takie robię, ale z kaszą jaglaną i soczewicą, już bez granulatu. bardzo lubię, ale nie zapiekam dodatkowo, wszystko przygotowuję w garnku.
majczi Feb 6, 2014

Myślę, że kotlety spokojnie powinny wyjść z takiej masy. Najlepiej, jeśli ryż będzie trochę rozgotowany. Próbuj z jajkiem, mąką, nawet zwykłą i bułką tartą, w zależności od tego, na ile masa jest wilgotna.
ryfka Dec 12, 2013

Niby sama wymyśliłam, a Puszka juz to ma!! Superowo! Spróbuje zrobić jak kotlety, tylko z ryżu i kapusty, przynajmniej część. Musi być jakieś lepiszcze - mąka z cieciorki? bułka tarta? jajko?
izabeli Dec 12, 2013

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Gołąbki (wegańska)
Płaski chlebek z patelni (do zawijania) (wegańska)
Tortilla elastyczna (do zawijania farszu) (wegańska)
Gołąbki z pęczakiem lub zapiekanka "gołąbek" (wegańska)
Kanapki zawijane z suszonymi pomidorami i tofu (lakto-wege)
Zawijany wegański kebab - wersja podstawowa (wegańska)
Gołąbki z warzywami (ovo-wege)
Gołąbki z kaszą (bez ograniczeń)
Pieczarkowe gołąbki (wegańska)
Winne gołąbki (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas