7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Papryka faszerowana cukinią

Fantastyczna na letni obiad :)



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

8 średnich papryk
średnia cebula
2 średnie cukinie
pomidor
tymianek suszony lub świeży
sól
pieprz
oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Z papryk odcinamy góry, wydrążamy z nasion i białych błonek.
Cebulkę kroimy w kostkę i dusimy na patelnie z odrobiną oliwy.
Kroimy cukinię w małą kostkę i dodajemy do cebuli.
Kiedy cukinia trochę zmięknie dodajemy pokrojony pomidor i przyprawiamy suszonym lub świeżym tymiankiem, solą i pieprzem.
Całość smażymy jeszcze chwilę (ok. 2-3 minut).

Tak przygotowanym farszem wypełniamy papryki. Układamy je w rondelku jedna obok drugiej, podlewamy ok. 1/2-1 szk. wody i dusimy pod przykryciem aż zmiękną.

Wskazówki i uwagi:

Danie jest bardzo lekkie i świetne na obiad w upalny dzień.
Jeśli ktoś nie może obyć się bez nabiału można dodać pod koniec przygotowywania do farszu np. kozi albo żółty ser.
Najefektowniej wygląda w małych papryczkach (wtedy trzeba ich przygotować odpowiednio więcej na osobę).
Nadesłał(a) mammalin, dnia: 2009-08-23 11:06:58.476
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

super! ja dodałam jeszcze kaszy gryczanej, żeby było bardziej pożywne:)
~madzia 2009-12-17 11:48:57.364

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Papryka faszerowana kuskusem, cukinią i pomidorami (wegańska)
Papryka faszerowana soją (ovo-wege)
Faszerowana papryka z fetą (z grilla) (lakto-wege)
Faszerowana papryka gotowana na parze (wegańska)
Pomidorowe risotto z cukinią i papryką (lakto-wege)
Łazanki z cukinią, papryką i selerem (wegańska)
Makaron z cukinią, pieczarkami i papryką (wegańska)
Zupa z papryką, cukinią i pomidorem (wegańska)
Papryka faszerowana ryżem i pieczarkami, z sosem pomidorowym (ovo-wege)
Papryka w kolorach reagge - faszerowana bobem i marchewką (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas