7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Gomasio z dodatkiem oleju lub bez

Gomasio z olejem najlepiej smakuje podawane jako sos do kaszy lub na kanapce z masłem.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

2 łyżki nasion lnu lub sezamu
2 łyżki oleju
sól

Przygotowanie:

Z OLEJEM: Na suchej, przykrytej patelni smażyć siemię lniane do momentu, aż zmniejszy się intensywność strzelania nasion. Dodać olej i sól do smaku.

BEZ OLEJU: Gomasio może być również używane zamiast soli - należy wówczas przyrządzić je bez dodatku oleju i zmielić.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-09-01 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Wegetariańska książka kucharska (strona już nie istnieje)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

uprazone i zmielone siemie lniane dodaj do serka kremowego. Ja robie z gestego jogurtu bałkanskiego.
REWELACJA!!!!
Smacznego Maciej
~mabat@o2.pl 2006-11-28 00:00:00.0

gomasio swietna rzecz,tyle ze ja jeszcze po tym całym prażeniu, siemienia czy sezamu, mielę to w zwyczajnym młynku do kawy,wtedy uwalnia sie zapach i aromat i takie cieplutkie na kanapeczkę,np.razowiec.polecam:)mmmm
~kot-psot 2004-10-18 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Hummus z dodatkiem oleju lnianego (wegańska)
Tahini tradycyjne lub białe - domowe, najlepsze, bez goryczki, bez niepotrzebnych dodatków (wegańska)
Masło orzechowe - domowe, prawdziwe, najlepsze, bez niepotrzebnych dodatków (wegańska)
Polskie gomasio (z siemienia lnianego) (wegańska)
Seler w oleju korzennym (wegańska)
Feta w czosnkowo-tymiankowym oleju (lakto-wege)
Wegańskie "szproty" wędzone w oleju (wegańska)
Gomasio tradycyjne (sezamowa posypka, tzw. sól sezamowa) (wegańska)
Kasza gryczana z olejem lnianym i słonecznikiem (wegańska)
Surówka z kapusty kiszonej z jabłkiem i olejem orzechowym (wegańska & RAW)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas