7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Tempura

Jest to tradycyjne japońskie danie, w którym małe kawałki żywności w cieście smaży się krótko na oleju.

Średnia ocena: [4.666666666666667 z 9 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [18]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ciasto jak na naleśniki:
mąka
woda
sól

do tego kawałki warzyw w plasterkach:
- cebula
- marchewka
- i inne
lub pokrzywa itp.

Przygotowanie:

Ciasto należy przyrządzić tak, aby miało konsystencję ciasta na naleśniki. Następnie zanurzamy w nim kawałki żywności i smażymy na głębokim oleju do chwili zarumienienia. Tempurę z cebuli wygodniej jest smażyć na patelni.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-09-01 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Wegetariańska książka kucharska (serwis już nie istnieje)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Nigdy nie robiłam, bo nie wiedziałam jakie proporcje. Podobno sprawdzają się 50 g pszennej mąki, 25 kukurydzianej i 1/2 szkl. zimnej wody (najlepiej gazowanej). Do sprawdzenia.
~cynk 2013-10-12 10:41:56.072

W cieście pół na pół mąka z otrębami też się sprawdza :) Wychodzi wtedy taka chrupiąca panierka :)
Luna7 2012-05-25 23:20:15.339

ja spotkałam się kiedyś z przepisem, w którym zamiast wody była zielona herbata (w sensie napar, nie liście) :]
~Ż. 2012-01-17 17:44:59.124

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Nowości:

Orientalna brukselka z mlekiem kokosowym (wegańska)
Zupa z cukinii i jarmużu (wegańska)
Proste naleśniki z bananem i kakao (wegańska)
Komosa na czerwono (wegańska)
Niebiańska Tarta Gruszkowo Jabłkowa (lakto-wege)
Proste burgery soczewicowo-jaglane (wegańska)
Surówka z mizuny w lekkim winegrecie (wegańska)
Domowa zupka instant (wegańska)
Dynia z papryką (wegańska)
Rosół z brukselką (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas