7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Zapiekanka tagliatelle z fenkułem i cukinią



Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 4 osób

500g makaronu tagliatelle
pół średniej cukinii
fenkuł
cebula
puszka pomidorów w zalewie
100ml gęstej śmietany
2 ząbki czosnku
300g sera żółtego

oliwka z oliwek do smażenia
oregano
papryka słodka
chili
sól
pieprz

słonecznik
sezam
pestki dyni
siemię lniane

Przygotowanie:

Makaron gotujemy. Cukinię, fenkuł i cebulę kroimy w kostkę. Na oliwce smażymy cebulkę na złoto, dorzucamy cukinię i fenkuł, zalewamy pomidorami, doprawiamy i dusimy aż warzywa zmiękną w razie potrzeby dolewając wodę.

Ziarna prażymy na suchej patelni, najlepiej pod przykryciem, bo lubią strzelać. Śmietanę mieszamy z przeciśniętym przez praskę lub drobno posiekanym czosnkiem i przyprawami. Ser trzemy na tarce o dużych oczkach.

W dużym naczyniu mieszamy makaron, warzywa, ziarna, śmietanę i 1/3 sera. Przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, górę posypujemy resztą sera żółtego, oregano i papryką. Zapiekamy 30-40 minut w temperaturze 170 stopni.
Nadesłał(a) ryfka, dnia: 2009-09-13 00:20:53.58
Źródło/autor przepisu: pomysł zaczerpnięty z http://wino-i-oliwki.blog.onet.pl
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

W zasadzie to zapiekanka nie musi stanowić jednolitej masy. Możesz zrobić to samo danie mieszając wszystkie składniki w garnku i podgrzewając razem. Żeby ser scalił wszystko trzeba by było dać go naprawdę dużo, albo dorzucić do tego jajko. A ja myślę, że nie ma takiej potrzeby. Myślę, że nie trzeba ich niczym zastępować :)
Lubię zapiekanki dlatego, że jest to danie które można zrobić np. dzień wcześniej albo rano. Zwykle są czasochłonne, dlatego jest to dobry pomysł na dzień, w którym nie ma się czasu na gotowanie w godzinach popołudniowych.
ryfka 2009-09-13 22:37:18.331

Hm, może masz rację, że ser i śmietana da się pominąć. Ale ja jeszcze nie opracowałam metod zastępowania takich scalających mas w potrawach typu zapiekanki, quiche, tarty, a nie chciałabym żeby się wszystko rozsypywało. Jak się tego nauczę to i do tego przepisu może wrócę :) Thx.
~Kuna 2009-09-13 18:56:56.656

Tak, naprawdę jemy sporo sera żółtego, ale nie z powodu przejścia na wegetarianizm. Ja od dziecka lubiłam ser żółty, a że dobrze komponuje się z makaronami i czerwonymi sosami, które też uwielbiam, to często jest częścią naszego obiadu.
W zapiekankach ser żółty scala składniki, ale nie jest konieczny. Jestem pewna, że ta zapiekanka wyjdzie równie dobrze bez sera żółtego i śmietany.
ryfka 2009-09-13 15:26:55.418

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Risotto z fenkułem, cukinią i selerem naciowym (wegańska)
Zapiekanka z cukini a'la Wanda sypana (wegańska)
Zapiekanka ryżowa z cukinią, bakłażanem i pomidorami (wegańska)
Imbirowe tagliatelle z dynią (ovo-wege)
Zapiekanka amarantusowa z cukinią, bakłażanem, papryką i serem mozarella (lakto-wege)
Szpinakowe tagliatelle na poprawę humoru (wegańska)
Fenkuł z quinoa i warzywami (wegańska)
Fenkuł duszony z czosnkiem (wegańska)
Koper włoski (fenkuł) faszerowany pieczarkami z parmezanem (lakto-wege)
Fenkuł zapiekany z sosem pomidorowym i mozarellą (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas