7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Naleśniki ryżowe (bezglutenowe)

Ania D.: "Trzeba je tylko zawsze dobrze przyprawiać, bo sama mąka ryżowa jest niesamowicie neutralna w smaku."



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: ok. 10 naleśników

1 szklanka mąki ryżowej razowej (można zmielić ryż w młynku do kawy, przesiać i twarde pozostałości jeszcze raz zmielić)
1 3/4 szklanki zimnej wody
sól
1/8 łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki majeranku
1/8 łyżeczki słodkiej papryki
olej do smażenia
12-to centymetrowy kawałek białej części pora

Przygotowanie:

Wymieszać mąkę ryżową, sól, kurkumę, majeranek, paprykę, dodać wodę, zmiksować. Odstawić na 30 min. Pokroić drobno pora, dodać do ciasta z 1 łyżką oleju.

Smażyć niewielkie i cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni. Po wylaniu ciasta na patelnię może wydawać się, że nie uda się przewrócić naleśnika. Przez moment ciasta wygląda jak gotująca się zupa - jak do wyrzucenia od razu do kosza / wylania, ale nie zdarza się, by jakikolwiek nalesnik się nie udał - mąka ryżowa zespala je doskonale. Kto próbę sił przetrzyma, ten ma naleśniki. Trzeba poczekać, aż brzeg naleśnika zacznie trochę odstawać od patelni i dopiero wtedy przewracać na drugą stronę.
Nadesłał(a) ~w.d., dnia: 2009-10-02 20:53:34.883
Źródło/autor przepisu: wege.dzieciak.pl, Ania D.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Naleśniki są super na wiele różnych sposobów. Bardzo lubię na śniadanie i czasami jako drugie danie do obiadu jako bardziej deser - na przykład z owocami lub syropem klonowym. Sama czasami robię takie proste www.open-youweb.com/jak-zrobic-nalesniki/ ale warto wprowadzić coś nowego więc spróbuję z wielką chęcią. Dzięki za pomysły.
~Aldona 2015-05-21 22:23:02.971

He he he, pierwszy raz widzę, żeby komentarz był trzykrotnie dłuższy od przepisu. Niestety przepis Kamila nie jest wegański, więc mało użyteczny.
Próbowałam zrobić te naleśniki wczoraj, ale chyba wyszła totalna porażka. W smaku są dobre ale bardzo kruche i nie ma mowy o tym żeby je w jakikolwiek sposób złożyć z nadzieniem.
Może nie wyszło dlatego, że użyłam zwykłej mąki ryżowej, a nie razowej. I nie dałam pora, bo nie miałam pod ręką.
~Marta 2013-03-10 15:27:21.245

Zrobiłam Aniu Twoje naleśniki. Zupełnie nie wiem dlaczego z Twojej porcji zrobiłam jednie 5 sztuk. Rady KamilS okazały się bardzo cenne, ale mimo to, coś zrobiłam źle. Naleśniki w smaku są zupełnie ok. Zamiast pora dałam cebulę i czosnek, jednak wyszły dziurawe i bardzo kruche.
Pozdrawiam
~radosna_ja 2010-10-27 15:44:28.044

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Naleśniki gryczane (bezglutenowe) (wegańska)
Naleśniki gryczano-kukurydziane (bezglutenowe) (ovo-wege)
Naleśniki z mąki słonecznikowej bezglutenowe (ovo-wege)
Szarlotka jaglano-ryżowa (bezglutenowa) (wegańska)
Naleśnik/placek ryżowo-cebulowy z sosem kokosowym (wegańska)
Naleśniki owsiano-ryżowe z dziurami, odlot! Precyzyjne proporcje (wegańska)
Wegańskie jajka bezglutenowe (wegańska)
Wegańskie bezglutenowe pieguski (wegańska)
Fasolka po bretońsku (bezglutenowa) (wegańska)
Wegański omlet bezglutenowy (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas