7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Śliwki na zimę (w soku własnym)

Nie ja jedna robię je od lat :)



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 kg dojrzałych dowolnych śliwek (najlepsze oczywiście węgierki)
300 g cukru
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu (opcjonalnie - kto nie lubi, nie musi dodawać)

Przygotowanie:

Śliwki umyć, osączyć, przekroić na pół (wzdłuż rowka) i wyjąć pestki.

Połówki śliwek włożyć do dużej miski, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem, przykryć i odstawić na 3-4 godziny.
Potem delikatnie wymieszać. Ponownie przykryć i odstawić do następnego dnia. Cukier powinien rozpuścić się zupełnie.

Śliwki włożyć do wyparzonych słoików, zalać powstałym sokiem, zakręcić i od razu pasteryzować - małe słoiki 7 minut, duże (1l) 15 minut.

Wskazówki i uwagi:

Tak przygotowane śliwki można wykorzystać w zimie do robienia ciast albo jako dodatek do deserów.
Nadesłał(a) ~zosia, dnia: 2009-09-23 11:00:24.525
Źródło/autor przepisu: jakaś stara "Kuchnia"
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Takie śliwki wykorzystywałam zimą do knedli lub na deser. Uwielbiam...
Dana 2014-08-02 18:19:20.348

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Wiśnie w soku własnym (wegańska)
brzoskwinie pasteryzowane we własnym soku (wegańska)
Napój ze śliwek suszonych i soku marchewkowego (wegańska)
Kremowa zupa owocowa z suszonych śliwek i soku wiśniowego (lakto-wege)
Pieczarki w sosie własnym (lakto-wege)
Tofu własnej produkcji (wegańska)
Galaretka porzeczkowa (na zimę) (wegańska)
Sok malinowy na zimę (wegańska)
Papryka konserwowa (na zimę) (wegańska)
Ogórki po żydowsku (na zimę) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas