7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Kuskus berberyjski z ciecierzycą i warzywami

W oryginale dodaje się składniki niewege, ale spokojnie można ten przepis zmodyfikować na sposób wegetariański.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

1 szkl. suchego kuskusu lub kaszki bulgur
ew. pół kostki bulionowej do namoczenia kuskusu
1 puszka ciecierzycy (białego groszku)
1 cukinia
1 marchewka (lub kilka mini marchewek)
1 duży ziemniak
1 papryka (kolor obojętnie jaki)
1 duża cebula lub pęczek dymki
5 ząbków czosnku
łyżka masła /oliwy/ oleju

sos:
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1,5 szkl. wody
1 łyżka przyprawy ras-el-hanout (marokańska mieszanka przypraw, którą można przygotować samemu)
1 łyżka przyprawy harissa (sypkiej)
kilka ziaren kolendry lub pęczek świeżej
sól
pieprz

Przygotowanie:

Przygotowanie sosu (powinien być dość rzadki):
W szklance wody rozpuścić koncentrat pomidorowy, dodać przyprawy (jeżeli mamy pęczek świeżej kolendry, związać kilka gałązek i włożyć do wywaru), zagotować, gotować pod przykryciem na małym ogniu 10 min.

W tym czasie przygotować warzywa: cukinię i marchewkę pokroić na długie, spore kawałki, ziemniak na 4-6 kawałków, podobnie paprykę, cebulę także w grubą kostkę, jeśli używamy dymki, to każdą cebulkę na dwie części, czosnek wycisnąć bądź każdy ząbek pokroić na 2 części. Generalnie chodzi o to, by warzywa były pokrojone na większe kawałki, nie w drobną kostkę.

Po 10 min. wyjąć pęczek kolendry. Pokrojone warzywa dodać do sosu, dodać ciecierzycę i dusić razem 30-40 min. (sprawdzać czy najtwardsze warzywa, czyli marchewka, ziemniak, są już miękkie). W razie potrzeby uzupełniać wodę w wywarze - powinno być go sporo, gdyż po wyłożeniu na talerz podlewamy kuskus tym wywarem. Pod koniec duszenia doprawić solą i pieprzem wedle własnego gustu.

Przygotować kuskus lub bulgur wg przepisu na opakowaniu. Do wody, w której kuskus będzie pęcznieć, można dodać pół kostki bulionowej do smaku.

Kiedy kasza będzie miękka, wymieszać ją z łyżką masła lub oliwy.
Do misy wyłożyć kaszę, podlać wywarem, obłożyć warzywami, wierzch podlać jeszcze kilkoma łyżkami wywaru, posypać łyżką świeżej kolendry pokrojonej drobno.

Wskazówki i uwagi:

1. Jeśli ktoś jest szczęśliwym posiadaczem podwójnego naczynia do kuskusu (couscoussier) to jak najbardziej powinien go użyć :) Kaszka przejdzie wtedy zapachem wywaru.

2. Bulgur: na jedną część kaszy wziąć 2 części wody, zagotować wodę, dodać kostkę rosołową, wsypać bulgur, gotować na małym ogniu mieszając ok. 7 min., odstawić na 5 min. do całkowitego wchłonięcia wody.
Nadesłał(a) safiya, dnia: 2009-09-30 21:59:08.393
Źródło/autor przepisu: przepis i zdjęcie (oba mojego autorstwa) ze strony www.kulinaria.foody.pl
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Bardzo dobre:) lubię takie smaki.
mammalin 2010-02-04 17:28:44.373

Nie robiłam sama ras-el-hanout, jestem za leniwa i kupuję we Francji w markecie, tam przyprawy arabskie są łatwo osiągalne :) Pozdrawiam
safiya 2009-10-01 17:18:47.8

Mmmm, długo się robi, ale wygląda apetycznie :) Mam pytanie - czy robiłaś kiedyś sama ras-el-hanout? Trochę się doposażę i sama chyba spróbuję, bo dobór przypraw bardzo mi się podoba :)
patrycccja 2009-09-30 22:04:25.646

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Szybki kuskus z ciecierzycą i pomidorem (wegańska)
Sałatka z kaszki kuskus i ciecierzycy (lakto-wege)
Cukinia al'a Mizia - faszerowana warzywami i kuskusem (lakto-wege)
Kuskus z pomidorowym sosem z "kiełkami na patelnię" i warzywami (wegańska)
Zapiekanka z kuskusu z warzywami (przepis podstawowy) (wegańska)
Szybki kuskus z papryką, pieczarkami i innymi warzywami (wegańska)
Wegetariańska paella z kuskusem, papryką, groszkiem, marchewką i ciecierzycą (wegańska)
Curry z ciecierzycą, kostką sojową i warzywami (lakto-wege)
Ostra sałatka z makaronem, smażonymi warzywami i ciecierzycą (wegańska)
Ryż zapiekany z warzywami, ciecierzycą i pędami bambusa (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas