7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Domowe krówki z sezamem

Uwaga: bardzo słodkie!



Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

/na około 16 sztuk/
szklanka mleka
2 szklanki cukru (można zmniejszyć do jednej, ale pewnie będzie się dłużej gotować)
pół szklanki sezamu
ew. pestki słonecznika lub inne

Przygotowanie:

W garnku łączymy cukier i mleko. Gotujemy na małym ogniu do uzyskania dość gęstej masy (ok. 1h), ciągle mieszając. Następnie dodajemy sezam. Można dodać również pestek ze słonecznika lub innych. Wykładamy łyżeczką na tacę i czekamy, aż zastygnie.

Wskazówki i uwagi:

Jeśli podczas gotowania 'mleko' zbyt szybko rośnie, należy zdjąć na chwilę z ognia i ciągle mieszać, żeby opadło. I tak w kółko :)
Nadesłał(a) ~dea, dnia: 2009-11-10 10:39:57.989
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Z kokosowym nie wiem - zawiera tłuszcz, co może wpłynąć na zachowanie masy krówkowej. Ale z sojowym bym śmiało próbowała.
~x 2011-02-05 19:55:16.885

hej! czy mozna zamiast mleka krowiego uzyc sojowego albo kokosowego?
~Paulina z Łodzi 2011-02-05 17:48:58.434

A nie dało by się tego zrobić na mleku sojowym albo jakimś innym roślinnym:P? Przecież cukier też się stopi...
Olga 2009-11-10 15:22:55.332

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Krówki (lakto-wege)
Krówka Marychny (bez ograniczeń)
Krówki - ciągutki (lakto-wege)
Muffinki "krówki-makówki" (lakto-wege)
Wegańskie krówki ciągutki (wegańska)
Ciasteczka czekoladowe z sezamem (wegańska)
Tofu w pomidorach z sezamem (wegańska)
Szparagi z sezamem i imbirem (wegańska)
Marynowane ogórki z sezamem (wegańska)
Szyszki z ryżu dmuchanego, toffi i krówek (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas