7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Mus jabłkowy kokosowo-waniliowy - najpyszniejszy do kanapek, naleśników, hit!

W tym roku wiele razy robiłam mus z jabłek. Doprowadziłam go do perfekcji! Mus kokosowo-waniliowy jest ukoronowaniem moich eksperymentów - nikt nie potrafi mu się oprzeć. :) Jest po prostu doskonały - i nie są to czcze przechwałki :D

Średnia ocena: [4.714285714285714 z 7 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [6]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 5 słoików po 500 ml

na pełny, 4 litrowy garnek:
- ok. 2-2,3 kg obranych jabłek, w tym najlepiej 1/3-1/2 kwaśnych, np. antonówek, renet lub bojkenów
- 4-6 czubatych łyżek wiórków kokosowych
- wanilia, 1 laska lub 1 łyżka ekstraktu (można pominąć, ale mus z wanilią jest naprawdę doskonały - a w necie b.dobrej jakości wanilię można kupić za ok. 1,5zł zamiast 14 zł za Kamisa!)

Przygotowanie:

Jabłka obrać i wykroić gniazda nasienne. Można je pokroić w mniejsze cząstki, chociaż ćwiartki, zwł. jeśli robimy większą ilość musu, są zupełnie w porządku. Jabłka opłukać. Dodać wiórki kokosowe i rozkrojoną na pół laskę wanilii.

W stalowym garnku o podwójnym dnie, cały czas przykrytym przykrywką (nie powinna być uchylona!), gotuję jabłka bez dodawania wody - jest jej tylko tyle, ile zostało po płukaniu. Za chwilę wydzieli się trochę soku i za 10-15 min. mus będzie gotowy. Ale jeśli nie chcecie się stresować, możecie dodać trochę wody, żeby na pewno mus się nie przypalił - zwł. jeśli jabłka nie są zbyt soczyste.

Na początku jabłka wstawiam na duży ogień (średni palnik). Kiedy już się gotują, zmniejszam gaz. Oczywiście co jakiś czas jabłka trzeba mieszać - nie za często, zwł. na początku, żeby nie uciekło za dużo pary wodnej. Uwaga, rozgotowane jabłka mogą pryskać!

Po ugotowaniu:

Jeśli nie użyliście wystarczająco dużo kwaśnych jabłek, na koniec możecie dodać odrobinę soku z cytryny - ale uwaga, nie za dużo! Ma podkreślić smak i aromat jabłek, a nie nadać im kwaśny, cytrynowy smak!

Należy jeszcze wyjąc wanilię i wymieszać z jabłkami zeskrobane ze środka nasionka - są najbardziej aromatyczną częścią wanilii. Pozostałą część zostawiam, żeby wyschła, a później w młynku do kawy mielę ją z niewielką ilością cukru i otrzymuję prawdziwy, waniliowy cukier puder :) Mogą w nim zostać nieco większe, niezmielone kawałki, więc można go przesiać przez siteczko.

Przechowywanie:

Można przełożyć jabłka do wyparzonych słoików i zakręcić szczelnie - słoiki się wtedy zassą i będzie je można tak przechowywać w lodówce przez co najmniej kilka tygodni, a nawet miesięcy.

Jeśli chcemy zrobić mus na zimę, przekładamy jeszcze gorące jabłka do słoików (nie muszą być wyparzone), zakręcamy nie dokręcając na maxa. Wstawiamy do garnka (na dno można włożyć gazetę), w którym słoiki mieszczą się w całości, zalewamy wodą pod same zakrętki (dlatego słoiki powinny mieć mniej więcej jednakową wysokość), wstawiamy na gaz. Kiedy woda się zagotuje zmniejszamy ogień tak, żeby woda cały czas się gotowała, ale nie za intensywnie, i trzymamy jeszcze 10-15 min. (dżemówki krócej, większe słoiki dłużej). Po wyjęciu dokręcamy, ja jeszcze odwracam do góry nogami, i odstawiamy do wystygnięcia.

Wskazówki i uwagi:

Użyjcie lejka żeby łatwiej nakładać jabłka do słoików i nie brudzić ich brzegów. Awaryjnie możecie zrobić lejek odcinając górę z plastikowej butelki i odcinając z niej "ustnik" - przyda się do tego nóż introligatorski (z łamanym ostrzem) lub inny b.ostry.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2009-11-16 09:13:20.132
Źródło/autor przepisu: Zaczynałam od swojego przepisu na mus jabłkowy (bez cukru).
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

ewelinajiao, cieszę się bardzo :) W tej chwili wanilię w sensownej cenie można już kupić w wielu miejscach w necie. W różnych sklepach internetowych, np. takich z różnymi przyprawami, dość często widuję. Generalnie robiąc zakupy przez net warto sprawdzać przy okazji wanilię :)
patrycccja 2015-03-04 15:56:49.17

faktycznie na allegro są tanie laski wanilii. dzięki, że to napisałaś, bo bym nigdy świeżej nie kupiła.
ewelinajiao 2015-03-03 17:57:45.698

Super przepis!
Owocniscie 2012-09-16 16:25:17.132

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Ryż pieczony z waniliowym musem jabłkowym (lakto-wege)
Mus jabłkowy (wegańska)
Kokosowe naleśniki (wegańska)
Mus jabłkowy zapiekany z rodzynkami (bez ograniczeń)
Mus jabłkowo-pomarańczowo-bananowy (wegańska)
Mus jabłkowy (bez cukru) (wegańska)
Piernik z jabłkiem (z musu jabłkowego) (wegańska)
Ciasto jabłkowo-kokosowe (bez ograniczeń)
Babeczki (muffinki) kokosowo-waniliowe (wegańska)
Deserowy ryż kokosowo-waniliowy (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas