7718 przepisów wegetariańskich
w tym 4909 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Naleśniki z warzywami zapiekane w pomidorowym sosie (farsz i sos)

Średnia ocena: [5.0 z 14 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [12]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

około 10-12 gotowych naleśników (u mnie na mące pełnoziarnistej)

farsz:
pół średniego brokuła
po małej puszce czerwonej i białej fasoli
200g pieczarek
cebula
około 1/3 średniej cukinii
opcjonalnie: ser żółty
oliwka z oliwek do smażenia
mieszanka ziół
sól
pieprz

sos na bazie zasmażki:
margaryna [dla wegan olej]
mąka
pół kostki warzywnej lub warzywko lub sól
parę łyżek koncentratu pomidorowego
majeranek
pieprz
ew. sól

Przygotowanie:

Farsz: brokuły podzielić na bardzo drobne różyczki i uparować lub ugotować. Fasolę opłukać. Pieczarki zetrzeć na tarce, cebulę posiekać, cukinię pokroić w drobną kosteczkę (nie obierać). Pieczarki, cebulę i cukinię udusić z odrobiną oliwki, ziołami, solą i pieprzem. Ser zetrzeć na tarce.

Sos: w garnku zrobić z margaryny i mąki zasmażkę. Kostkę warzywną rozpuścić w wodzie, dodać do zasmażki, dokładnie wymieszać, aby nie było grudek, dodać koncentrat, majeranek, pieprz i ewentualnie sól.

Na naleśnikach układać farsz - smażone pieczarki z cukinią, brokuły, fasolę i ewentualnie ser - pozostawiając boki wolne i zwijać jak krokiety. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem i piec około pół godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni.

Wskazówki i uwagi:

W zasadzie to w takie naleśniki można zawinąć jakiekolwiek warzywa: marchewkę, kukurydzę, kalafior, groszek, kabaczek - na co przyjdzie ochota lub co w lodówce zalega. U mnie podstawą zawsze są pieczarki i brokuły.
Nadesłał(a) ryfka, dnia: 2009-11-18 12:24:31.226
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Ja naleśniki robię zawsze na oko, z mleka i wody gazowanej pół na pół, albo z przewagą mleka. Jeśli nie mam wody gazowanej, dodaję szczyptę proszku do pieczenia. Zarówno woda gazowana jak i proszek spulchnia nieco ciasto. Do tego standardowo - jajko, mąka pszenna, może być z dodatkiem razowej, no i szczypta soli.
Ogólnie chodzi o to, żeby ciasto nie było zbyt gęste i żeby nie robić zbyt grubych naleśników - cienkie zwijają się najlepiej.
ryfka 2016-05-13 12:47:29.144

Mogłaś dodać przepis na naleśniki, bo zwykłe ciasto się nie nadaje do robienia wrapów - rozlatuje się.
~xyz 2015-11-11 16:46:00.498

Dziękuję za super przepis! Właśnie o taki sos chodziło:))
Warzywa dałam mrożone z paczki, przedtem ugotowałam na parze bo akurat takie miałam. Właśnie włożyłam do piekarnika i czekam z niecierpliwością!
~Koalka33 2015-02-03 15:07:58.107

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Naleśniki z brokułami (farsz) lub brokułowy sos do makaronu (wegańska)
Fenkuł zapiekany z sosem pomidorowym i mozarellą (lakto-wege)
Zapiekana kanapka z serem, cebulą i sosem pomidorowym (lakto-wege)
Kalafior z pieczarkami zapiekany pod sosem pomidorowym (lakto-wege)
Faszerowane jaja zapiekane z grzankami w sosie pomidorowym (bez ograniczeń)
Bakłażan zapiekany z mozarellą i sosem pomidorowym (lakto-wege)
Pieczone naleśniki z warzywami (farsz) (lakto-wege)
Ryż z sosem pomidorowo-śmietanowym i warzywami (lakto-wege)
Ryż z warzywami i tofu w sosie pomidorowym (wegańska)
Sos pomidorowy z warzywami (marchewką, cebulą i selerem) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas