7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Alu ki tikki (indyjskie placuszki warzywne)

Średnia ocena: [4.4 z 5 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 8 sporych placuszków

500-600 g ziemniaków (5 średnich)
200g groszku świeżego lub mrożonego
100g marchewki (1 nieduża)
100g kalafiora (czubata szklanka po podzieleniu na różyczki)

1 ł garam masali
0,5 ł kminku indyjskiego
2 pokruszone chili lub chili w proszku (można dostosować ilość do własnego smaku)
2Ł posiekanej natki
1ł soli
1Ł soku z cytryny
3Ł mąki z grochu włoskiego (ciecierzycy)
olej do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w łupinach, pozostałe warzywa na parze.

Wszystko razem utrzeć na puree. Dodać przyprawy, sok z cytryny i uprażoną na suchej patelni mąkę z grochu włoskiego.

Z puree uformować 8 placuszków grubości około 2,5cm. Na patelni rozgrzać olej/oliwę. Kłaść po kilka placuszków. Smażyć z każdej strony przez 12-15 minut.

Wskazówki i uwagi:

ł= łyżeczka
Ł= łyżka
Nadesłał(a) ~wd, dnia: 2009-11-21 20:24:41.719
Źródło/autor przepisu: wegedzieciak.pl, Vlada (przepis pochodzi z Kuchni wedyjskiej)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

...z treści wynika ,iż dysponujesz autentycznymi talentami nawigacyjnymi w omijaniu nawet najdrobniejszych przeszkód!Wniosek!mogłabyś z powodzeniem pilotować F-16 ?
w wojnie lotniczej wegeterian z nie wegeterianami?
zbig 2014-12-03 17:36:25.882

Wyszły świetne! W dodatku bardzo dobrze się lepiły, nie rozpadały. Genialnie pasował do nich chutney (u nas puszka.pl/przepis/3002-chutney_jablkowy_z_cynamonem_gozdzikami_i_cayenne.html). Jedyne ale dotyczy czasu smażenia - na dość małym gazie z jednej strony smażyłam placuszki przez 4 minuty, a i tak były mocno przysmażone. Skąd więc 12-15 minut w przepisie? Tak czy siak były świetne :) Bałam się, że będą zbyt pikantne, więc dałam mniej masali i pominęłam chili - niepotrzebnie, wyszły bardzo łagodne. Tak samo sól - lepiej, gdyby łyżeczka nie była idealnie płaska. PS. Ziemniaki zrobiłam w mikrofali, żeby było szybciej (puszka.pl/przepis/5166-ziemniaki_z_mikrofali-0_5_kg_w_10_minut_.html).
patrycccja 2012-08-18 22:01:51.969

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Placuszki ziemniaczano-warzywne z pestkami (bez ograniczeń)
Kotlety (placuszki) ziemniaczano-warzywne (wegańska)
Ziemniaki pieczone w folii alu (wegańska)
Alu patra - smażona rolada z nadzieniem z ziemniaków (wegańska)
Alu kofta (kofta z ziemniaków i kalafiora) (wegańska)
Kofta indyjska (lakto-wege)
Naleśniko-placuszki (ovo-wege)
Placuszki z amarantusa (bez ograniczeń)
Placuszki wielowarzywne (bez ograniczeń)
Placuszki z selera (ovo-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas