7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Halawa - Bhuni hui czini ka halawa (z sokiem i skórką pomarańczową)



Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

650 ml mleka
300 g cukru
200 g masła
225 g kaszy manny
35 g rodzynek
2 łyżki utartej skórki pomarańczy
sok z 1 pomarańczy

Przygotowanie:

Zagotować mleko. W drugim garnku stopić cukier ciągle mieszając, aby się nie przypalił. Gdy się zabrązowi, zmniejszyć ogień i powoli dolewać gorące mleko. Cukier się skrystalizuje. Zamieszać i gotować na małym ogniu, by rozpuścić kryształy.

W garnku stopić masło, wrzucić kaszę i prażyć ją mieszajac przez ok. 15 minut. Kiedy się zabrązowi, zmniejszyć ogień do minimum. Do mleka z karmelem dodać rodzynki, skórkę i sok pomarańczowy. Powoli wlać tę mieszaninę do kaszy. Zamieszać, by rozbić grudki. Gotować pod przykryciem na małym ogniu kilkanaście minut, aż kasza wchłonie płyn. Podawać na gorąco lub na zimno.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-09-02 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Wegetariańska książka kucharska (serwis już nie istnieje)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Halawa - Sudzi ka halawa (z szafranem i gałką muszkatołową) (wegańska)
Halawa Hare Krishna (lakto-wege)
Halawa z wiórków z rodzynkami (wegańska)
Kaddu ka Halwa - halawa z dyni (wegańska)
Gajar ka halwa - halawa z marchwi (wegańska)
Piernik ze skórką pomarańczową (wegańska)
Lemoniada ze skórką pomarańczową (wegańska)
Halva (halawa) Prasadam (z kardamonem i cynamonem) (lakto-wege)
Krasnal Hałabała -"gadżar halawa" (na bazie marchewki) (lakto-wege)
Halawa - słodki deser z kaszy manny (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas