7686 przepisów wegetariańskich
w tym 4881 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Paszteciki francuskie (z gotowego ciasta francuskiego) z pieczarkami i serem

Korzystam z Waszych przepisów z dużym powodzeniem. Dziś mam okazję dać coś od siebie. To szybkie danie, np. na kolację. Są pyszne na gorąco, a wg mojego męża jeszcze lepsze na zimno.

Średnia ocena: [3.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [6]


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

ciasto francuskie - np. gotowe z "Biedronki (ok. 4-5 sztuk wychodzi)
pieczarki
cebulka
sól ziołowa
oliwa do smażenia
ser żółty
jajko do posmarowania wierzchu
zielenina (np. pietruszka) lub ziarna sezamu lub słonecznika

Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozwinąć, ułożyć podsmażone pieczarki z cebulą (lub inne przygotowane nadzienie, np. feta lub tofu ze szpinakiem lub każde inne ulubione), a na to żółty ser. Zawinąć w rulon (a'la naleśnik). Następnie pokroić na prostokątne paszteciki - wielkość według uznania.

Ułożyć na blasze, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać zieleniną. Paszteciki można też posypać np.ziarnami sezamu lub słonecznika. Zapiekać na oko, ok. 10 min. w nagrzanym piekarniku (temp. 200-220°C). Gotowe.

Wskazówki i uwagi:

Jest to uproszczona wersja, ponieważ można wyciąć kwadraty i zawijać w rogale lub lepić pierożki. Taka wersja jest szybsza. Farsz może trochę wypadać, ale u nas to nikomu nie przeszkadza.
Jeśli ktoś woli, ciasto francuskie można zastąpić np. krucho-drożdżowym.
Nadesłał(a) monika77, dnia: Dec 8, 2009
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Takie paszteciki to fajna i szybka przekąska na wieczór ze znajomymi. Można je robić z różnymi nadzieniami, ja najczęsciej robię z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami lub z serem żółtym i suszonymi pomidorami. Zwykle składam w trójkąciki, muszę kiedys sprawdzić Twój sposób na "nalesnika" :)
ryfka Nov 13, 2012

dodałam czosnek, który zepsuł smak pieczarek..
~manka Nov 4, 2012

Super! RObie podobne, własnie smażą się w piekarniku!
Ja zawijam tez czasem parowkę, posypuję oregano i na wierzchu troche żoltym serem. Pycha!
~Bonia Aug 11, 2010

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Palmiery z gotowego ciasta francuskiego (lakto-wege)
Francuskie paszteciki na słono - z kukurydzą, pomidorem i serem (bez ograniczeń)
Paszteciki z ciasta francuskiego z farszem pieczarkowym (wegańska)
Krumpirusza - czyli paszteciki z ciasta francuskiego z ziemniakami (wegańska)
Chrupiące francuskie paszteciki (rożki) z kozim serem i tymiankiem (bez ograniczeń)
Szparagi w cieście francuskim (lakto-wege)
Paszteciki francuskie z kapustą, cebulą i marchewką (wegańska)
Słodkie poduszeczki z ciasta francuskiego (wegańska)
Rolada ze szpinakiem w cieście francuskim (wegańska)
Parówki sojowe w cieście francuskim (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas