7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Tempeh złoty w delikatnym sosie

Danie jeszcze prostsze niż tempeh goreng. Tempeh sou-te, bez ostrych przypraw i dodatków, w pełni odkrywa swój apetyczny, delikatny smak.

Średnia ocena: [3.6666666666666665 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

świeży tempeh lub tempeh mrożony – 0,5 kg
olej do smażenia – 4 łyżki
jarski bulion grzybowy (lub warzywny) – 1 kostka
+ podstawka do gotowania na parze (opcja)

Przygotowanie:

Tempeh mrożony wcześniej rozmrażamy. Opcjonalnie (+30 min.) tempeh gotujemy 15 min. na parze i odstawiamy na 15 min. by ostygł; stanie się wtedy bardziej jędrny.

Tempeh kroimy w plasterki 0.5 – 1.0 cm. Obsmażamy z obu stron na złoty kolor na oleju.

Tempeh smażony przekładamy do garnka, a na patelnię wlewamy bulion rozmieszany w 250ml wody. Bulion doprowadzamy do wrzenia i zalewamy nim podsmażony tempeh. Dusimy na małym ogniu 5 min., odwracamy plastry i dusimy jeszcze 3-5 min. bez przykrycia, by bulion nieco zgęstniał i stworzył delikatny sos.

Wskazówki i uwagi:

Tempeh układamy na talerzach i zalewamy bulionem. Podajemy gorący ze świeżym, białym pieczywem lub ryżem i łagodnie przyprawioną sałatą.
Nadesłał(a) Tempeh-Starter, dnia: 2009-12-30 18:09:23.096
Źródło/autor przepisu: http://www.tempehservice.com
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Robiłam tempeh wg tego przepisu, tylko zamiast bulionu (bo bulionu nie miałam) dałam sos sojowy z wodą plus trochę cząbru. Wyszło smaczne, choć na pewno z bulionem spróbuję - prawdopodobnie wyjdzie lepsze. Tempeh lubię też taki duszony na odrobinie wody i oleju z warzywami i sosem sojowym, wychodzi z tego taka potrawka do ryżu lub kaszy:). Zreszą surowy temeh z ketchupem lub musztardą na kanapce też mi smakuje:).
jazgottt 2010-10-28 23:04:35.2

kupiłam z Ciekawości Tempeh i był tak ohydny że musiałam wszystko wyrzucić...
agapotrykus 2010-10-27 10:12:58.731

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Bakłażan z sosem jogurtowym z delikatnym aromatem miętowym (lakto-wege)
Anielskie włosy w delikatnym sosie z białego wina (wegańska)
Tempeh goreng (wegańska)
Tempeh sambal oelek (pikantny) (wegańska)
Złote placki ziemniaczane (z marchewką i mąką grochową) (wegańska)
Tempeh sayur lodeh z bakłażanem, ziemniakami i mlekiem kokosowym (wegańska)
Sos pesto (lakto-wege)
Sos ziołowy 1 (lakto-wege)
Sos szalotkowy (lakto-wege)
Sos tatarski (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas