7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Tempeh sambal oelek (pikantny)

Proste, tradycyjne dajnie kuchni indonezyjskiej. Tempeh w pomidorach z mlekiem kokosowym i chili sambal oelek czyli indonezyjskim ostrym sosem.

Średnia ocena: [4.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [1]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

świeży tempeh lub tempeh mrożony – 0,5 kg
2 puszki pomidorów lub pomidory świeże - całe, bez skórki
mleczko kokosowe pełnotłuste - 250ml
2 łyżki pasty sambal oelek (dostępna w marketach, ale można też zrobić samemu - patrz poniżej)
olej do smażenia
sos sojowy
sól
cukier

sambal olek przygotowany samodzielnie (opcja):
3-4 papryczki chili
2-3 ząbki czosnku
siekany, świeży imbir
świeża kolendra
kolendra mielona (nasiona)
koncentrat pomidorowy

Przygotowanie:

Sambal olek to gęsta pasta chili, którą można przygotować samemu smażąc, a potem miksując podane powyżej składniki.

Tempeh mrożony wcześniej rozmrażamy gotując go 20-30 min. na parze. Tempeh kroimy w kostkę 1 cm. Przyrumieniamy w woku na oleju i z dodatkiem sosu sojowego aby nadać chrupkość i złocisty kolor.

Do tempehu dodajemy pomidory pokrojone w duże kawałki, by zachowały się w daniu a nie rozgotowały. Dusimy chwilę 5-10 min. bez przykrycia by zagęścić sos.

Dodajemy mleczko kokosowe, sambal oelek, przyprawiamy do smaku solą i cukrem i dusimy jeszcze, odparowując, 3-5 min.

Wskazówki i uwagi:

Podajemy z pszennym makaronem błyskawicznym i surówką.
Nadesłał(a) Tempeh-Starter, dnia: 2009-12-30 18:34:56.721
Źródło/autor przepisu: http://www.tempehservice.com
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

wyszlo bardzo smaczne,tylko nie tak ladnie jak na zdjeciu;))))))
gaga1 2011-08-21 05:09:38.996

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Tempeh goreng (wegańska)
Tempeh złoty w delikatnym sosie (wegańska)
Bisque (kremowa zupa) z patisonów i marchwi (wegańska)
Tempeh sayur lodeh z bakłażanem, ziemniakami i mlekiem kokosowym (wegańska)
Pikantne placuszki z cukini (wegańska)
Pikantny pasztet paprykowy (wegańska)
Ziemniak z pikantnym sosem (lakto-wege)
Pikantna sałatka serowa (lakto-wege)
pikantna zupa kukurydziana (lakto-wege)
Pikantne nasi goreng (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas