7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Kiopołu - pasta z pieczonych bakłażanów i papryki + pomidor

Kiopołu jest jedną z ulubionych przystawek na stole bułgarskim. Znawcom na pewno od razu przyjdzie na myśl turecka lub grecka wersja tej przystawki. W odróżnieniu od bułgarskiej odmiany na ogół nie zawierają one papryki i pomidorów.
W Turcji pastę tę (patlican salatasi) doprawia się sokiem z cytryny i mielonym czarnym pieprzem. W Grecji natomiast tzw. melidzanosalata (melitzanosalata) może zawierać także majonez i orzechy włoskie.


Średnia ocena: [5.0 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

4 bakłażany
4 papryki
2 pomidory (żeby przedłużyć sezon na tę potrawę używam pomidory z puszki - nieco inny smak, ale i tak trzeba je zetrzeć, więc się nadają)
1/2 filiżanki oliwy
2 łyżki octu winnego
4 ząbki czosnku
1/2 wiązki natki pietruszki
sól

Przygotowanie:

Bakłażany opiekamy na mocnym ogniu (na płycie kuchenki elektrycznej lub w piekarniku), aż ich skórka popęka. Zanim zdejmiemy skórkę możemy na godzinę włożyć bakłażany do naczynia z zimną wodą – w ten sposób pozbędą się goryczki.

Obrane warzywa kroimy w drobne kawałki i tłuczemy na miazgę w drewnianym naczyniu lub w moździerzu. Do osiągnięcia celu można użyć również maszynki do mielenia.

Paprykę również opiekamy ze wszystkich stron, ściągamy skórkę, oczyszczamy z nasion, kroimy i tłuczemy razem z bakłażanami.

Pomidory trzemy na tarce i łączymy z pozostałymi składnikami. Do powstałej masy stopniowo dodajemy oliwę, mieszając cały czas, a następnie ocet, przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną pietruszkę. Na koniec doprawiamy solą do smaku.
Nadesłał(a) ~x, dnia: 2010-01-06 11:03:31.594
Źródło/autor przepisu: "Bałkańskie zapiski kuchenne" Iliana Genew-Puhalewa
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Czy te paste mozna jakos przechowywac w sloikach tak, zeby sie nie zepsula? Wlasnie koncze jej robienie, jest pyszna, tyle, ze sporo jej wyszlo.
~Elea 2013-06-15 19:58:47.913

to proporcja dla pułku piechoty! ja robie tę pastę z jednego bakłażana średniej wielkości i wychodzi cztery porcje śniadaniowe
~bryka 2012-03-27 15:50:47.146

Bardzo smaczna pasta. Zrobiłam z połowy składników i wyszedł litr, więc jeśli nie planujecie kolacji na 12 osób... :D
mathilda 2010-04-30 18:27:53.611

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Salata de vinete - sałatka/pasta z pieczonych bakłażanów z zieloną papryką i pomidorami (wegańska)
Salata de vinete - sałatka (pasta) z pieczonych bakłażanów (wegańska)
Zaalouk - sałatka marokańska z pieczonego bakłażana i pomidorów (tzw. kawior z bakłażanów) (wegańska)
Pasta sojowa z dodatkiem zielonej papryki i pomidorów (wegańska)
Krem (pasta) z bakłażanów (wegańska)
Pasta z pestek słonecznika i pieczonej (lub surowej) czerwonej papryki (wegańska)
Musaka z bakłażanów i pomidorów (wegańska)
Pasta z gotowanych bakłażanów z majonezem (wegańska)
Zapiekanka z bakłażanów, pomidorów i pieczarek (lakto-wege)
Jarzynka z pieczonych bakłażanów z duszoną cebulą i bazylią (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas