7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Smaczny sos cukiniowo-pieczarkowo-marchwiowy

Dzisiaj właśnie pałaszowałam na obiad z kaszą jęczmienną :) Składniki wszystkie dawałam na oko. Mnie bardzo smakowało :)

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

cukinia
pieczarki (wg uznania)
cebula
marchewka
margaryna (1 łyżka)
sól
pieprz
maggi
ew. troszkę kostki rosołowej (ja używam ekologicznej bez konserwantów)
majeranek
mąka lub siemię lniane do zagęszczenia
śmietana

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa kroimy w kostkę lub paski lub jak kto woli, marchewkę ścieramy na tarce na dużych oczkach. Wrzucamy do garnka, dodajemy margarynę i dusimy ok. 10 min. na małym ogniu, pod przykryciem (można dodać ciut wody, żeby się nie przypaliło). Następnie zalewamy wodą i gotujemy.

Doprawiamy solą, pieprzem, maggi, majerankiem, można dodać troszkę kostki rosołowej. Zagęszczamy (ja zagęściłam siemieniem lnianym) i dodajemy troszkę śmietany.
Nadesłał(a) dolores272, dnia: 2010-01-07 14:26:58.453
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Jakie powinno być siemienie lniane w ziarenkach czy zmielone?
~Zbyszek 2021-06-28 10:52:06.074

Nie wiem jak to się stało, że nie oceniłam jeszcze tego przepisu ;)Co tu dużo mówić: sosik jest pyyycha! Robiłam już kilka razy z tym, że wersja bez jogurtu i zagęszczania i niekoniecznie z majerankiem ;)A no i nie dusiłam na margarynie tylko podsmażyłam trochę cebulę, a później dorzuciłam resztę warzyw i poddusiłam. Genialne do kasz, soczewic itd.
sunflower_ren 2011-03-24 20:04:52.576

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Aromatyczne pierożki z nadzieniem pieczarkowo-cukiniowo-bakłażanowym i sosem rozmarynowym (lakto-wege)
Placki cukiniowo-pieczarkowo-twarogowe (bez ograniczeń)
Lasagne pieczarkowo-paprykowo-cukiniowa (wegańska)
Farsz cukiniowo-pieczarkowy (np. do naleśników) (wegańska)
Sałatka pieczarkowo-marchwiowa z jajkami i majonezem (bez ograniczeń)
Wegańskie sajgonki z sosem cukiniowym (wegańska)
Bigos bez kapusty (pieczarkowo-marchwiowy z ogórkami kiszonymi) (wegańska)
Pęczak z sosem pieczarkowym (lakto-wege)
Sos pieczarkowy lub z kurkami (lakto-wege)
Sos pieczarkowy ze smietaną (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas