7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Północno-afrykańska zupa ziemniaczana

Ponieważ widzę, że afrykańska zupa ziemniaczana bije rekordy popularności, postanowiłam wrzucić przepis na północno-afrykańską zupę ziemniaczaną. Oba te przepisy są autorstwa Carolin Mueller Pawlak (co przy afrykańskiej zupie ziemniaczanej nie zostało zaznaczone). Ponieważ afrykańska zupa ziemniaczana ma już swoje grono zwolenników, może północno-afrykańska też je znajdzie...

Średnia ocena: [5.0 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1/4 szkl. oleju
2 średnie cebule
1 czerwona, zielona lub żółta papryka
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka cynamonu
6 ząbków czosnku

2 szkl. wody
5 obranych i pokrojonych ziemniaków (najlepsze byłyby słodkie ziemniaki)
1,5 szklanki pokrojonych świeżych lub konserwowych pomidorów
1 łyżka jarzynki lub tello fix
sól do smaku
1 łyżeczka proszku ze zmiksowanych suchych skórek cytryny
1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
1 łyżeczka pieprzu ziołowego

1 łyżka świeżej mięty

Przygotowanie:

Cebule i paprykę pokroić, czosnek zmiażdżyć. Pierwsze 6 składników smażyć razem w dużym garnku przez 35 minut (cebula powinna być ciemnobrązowa).

Później dodać do tej cebuli wszystkie pozostałe składniki (oprócz świeżej mięty), gotować 30 minut lub do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie.

Odstawić z ognia i dodać łyżkę świeżej mięty. Podawać.

Wskazówki i uwagi:

Przepis podałam w oryginalnej formie, ale myślę, że spokojnie można poddać go wielu różnym modyfikacjom i też wyjdzie pysznie :)
Nadesłał(a) ~samaja, dnia: 2010-01-17 13:36:46.787
Źródło/autor przepisu: Carolin Mueller - Pawlak "Naturalna kuchnia wegetariańska-część druga "
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Mega bardzo dobra.
marcinS 2014-12-22 13:52:27.314

Bardzo dobra.
marcinS 2014-12-22 13:51:43.22

Zupa przepyszna! Najbardziej czuć aromat skórki z cytryny, w połączeniu z cynamonem, papryką... Ehh, niebo w gębie. Ja dodatkowo zrobiłam ta zupę na wywarze z warzyw (nigdy nie wyrzucam włoszczyzny, tylko potem miksuję, co dodatkowo zagęszcza zupę) i zamiast kminku, dodałam kumin.
MrAdelinek 2012-04-19 15:30:05.025

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Afrykańska zupa ziemniaczana (wegańska)
Afrykańska zupa orzechowa (wegańska)
Zupa ziemniaczana (lakto-wege)
Zupa ziemniaczana po parysku (lakto-wege)
Zupa ziemniaczana z porami (wegańska)
Zupa ziemniaczana z paryką (wegańska)
Zupa porowo-ziemniaczana (wegańska)
Zupa "babska" (porowo-ziemniaczana) (lakto-wege)
Zupa ziemniaczana z brokułami i kukurydzą (lakto-wege)
Zupa kukurydziano-ziemniaczana ze śmietaną (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas