7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Pszenne rogaliki na zakwasie z "orzechowym" nadzieniem bez orzechów

Ania D.: "Rogaliki są bardzo atrakcyjne ze względu na niepowtarzalny, orzechowy smak nadzienia. [...] A pomysł to chyba połączenie laddu i różnych trufli, które się robi z podprażonej na patelni mąki. Lubię wymyślać różności, by wykorzystywać w kuchni do różnych potraw wszystko to, co mam, by nie było tylko tak, że np. ciecierzyca to tyko na słono."



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

zaczyn:
4 łyżki zakwasu pszennego
1 szklanka letniego mleka (sojowego lub innego)
1 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
2 czubate łyżki miodu (lub słodu)

ciasto:
1 szklanka mąki pszennej razowej
1/2 szklanki mąki z amarantusa
1 łyżeczka zapachu waniliowego
1/8 łyżeczki kurkumy
szczypta soli
1/3 szklanki oleju

nadzienie:
1 szklanka mąki z ciecierzycy
1/4 szklanki oleju
3 czubate łyżki miodu (lub słodu)
1 płaska łyżeczka cynamonu
1/4 szklanki gorącej wody

Przygotowanie:

Zaczyn: Miód/słód rozpuścić w mleku. Wymieszać składniki, odstawić przykryte do wyrośnięcia.

Ciasto: Do podrośniętego ciasta dodać mąkę pszenną i z amarantusa, zapach, kurkumę i sól. Wyrabiać 5 minut ciasto (powinno być twarde jak na pierogi), dodać olej, wyrabiać jeszcze 5 minut. Odstawić do wyrośnięcia.

Nadzienie: Postawić na ogniu garnek, rozgrzać, dodać olej. Jak będzie gorący, wsypać mąkę z ciecierzycy. Trzymać na niewielkim ogniu ok. 10-15 minut ciągle mieszając. Mąka powinna lekko zbrązowieć, wtedy jest gotowa. Dodać miód, cynamon, wymieszać, dodać gorącą wodę. Odstawić do ostygnięcia.

Wałkować z ciasta koła, wykrawać trójkąty, kłaść nadzienie i zwijać rogaliki. Odstawić na ok. 20 min. w ciepłe miejsce, piec w średnio nagrzanym piekarniku do lekkiego zrumienienia.
Nadesłał(a) ~w.d., dnia: 2010-01-26 10:40:07.229
Źródło/autor przepisu: wege.dzieciak.pl, Ania D.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Rogaliki jaglano-morelowe na zakwasie (wegańska)
Rogalik francuski z nadzieniem brzoskwiniowym (lakto-wege)
Ravioli z nadzieniem z orzechów i gorgonzoli (bez ograniczeń)
Codzienny chleb pszenny na zakwasie (prosty) (wegańska)
Chleb razowy żytnio-pszenny na zakwasie (wegańska)
Domowe pesto bez orzechów (wegańska)
Słodkie drożdżówki na zakwasie, z nadzieniem kokosowo-karobowym (wegańska)
Mleko orzechowe lub migdałowe (z orzechów lub masła orzechowego) (wegańska)
Buraczkowe ravioli z orzechowym nadzieniem (wegańska & RAW)
Bułeczki pszenne na zakwasie i drożdżach, z kiełkami pszenicy lub rodzynkami (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas