7683 przepisów wegetariańskich
w tym 4877 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Zielone pierogi ze szpinakowym ciastem i nadzieniem z soczewicy lub soi



Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

farsz:
1 szkl. zielonej soczewicy lub soi
cebula
2 łyżki oleju do smażenia
majeranek
sól
pieprz

ciasto:
1 szkl. mąki pszennej
1 szkl. mąki pszennej razowej
0,5 szkl. gorącej wody
garść liści szpinaku
1 łyżka masła

Przygotowanie:

Soczewicę lub soję ugotować w dwóch szklankach wody. Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na oleju. Gdy woda ze strączkowców odparuje, połączyć je z cebulą i przyprawami.

Liście szpinaku należy obgotować (na chwilę zanurzyć we wrzątku) lub przesmażyć i drobno posiekać. Zagnieść ciasto z podanych składników - ważne, żeby woda była gorąca, bo to ona pozwala zrobić ciasto, które da się zlepić. Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki, na każdym ułożyć farsz i zlepić pierogi.

Gotować partiami w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju (1 łyżka).

Wskazówki i uwagi:

Podawać polane sosem grzybowym lub cebulką podsmażoną z czosnkiem i dowolną surówką.
Nadesłał(a) pat, dnia: Sep 5, 2000
Źródło/autor przepisu: na podstawie art. Soja - roślina XXI wieku (Zielone Brygady)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

dziś wypróbowałam ten przepis choć pochodził z innego źródła...ten znalazłam szukając podobnych :). Pierogi są świetne!bardzo polecam dla Tych co wolą mniej banalnie...a też smacznie:)
~kiza78 Sep 27, 2010

z samej razowej też można?
~jupi Apr 7, 2009

Są świetne. I ten zielony kolorek... :)
~ankaopolanka Mar 18, 2005

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Razowe pierogi szpinakowe (lakto-wege)
Pasztet z soczewicy i soi (bez ograniczeń)
Ciasto na pierogi (lakto-wege)
Zielona danie szpinakowo-cukiniowe (wegańska)
Szpinakowo-twarogowo-czosnkowe nadzienie do naleśników (lakto-wege)
Kanadyjskie nadzienie do pierogów - ziemniaczano-serowe (lakto-wege)
Pieczone pierogi z nadzieniem ryżowo-grzybowym (bez ograniczeń)
Gryczane pierogi z nadzieniem z buraków, fety i zatharu (bez ograniczeń)
Pieczone pierogi argentyńskie z wielowarzywnym nadzieniem (wegańska)
Farsz z soczewicy (do pierogów, krokietów itp.) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas