7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Bigos według Mathildy, z brukselką, grzybami i czerwoną papryką

Lekko pikantny wegański bigos. Porcja 330g dostarcza 120 kcal.

Średnia ocena: [4.75 z 4 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 6 osób

750g brukselki
400g kiszonej kapusty
5 suszonych grzybów (niekoniecznie) - ja dodałam borowiki
2 duże marchewki (ok 300g)
1 listek laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka suszonego rozmarynu (albo ze dwie gałązki świeżego)

2 średnie czerwone cebule (ok 200g)
1 średnia normalna cebula (ok 100g)
1/2 czerwonej papryki (ok 100g)
1 łyżeczka oliwy do smażenia (ja dodałam takiej z suszonych pomidorów)
mielona trawa cytrynowa
mielone nasiona kolendry
1 puszeczka przecieru pomidorowego (70g)
1 łyżeczka (raczej płaska) pasty sambal oelek (jeśli ktoś nie lubi ostrego, może pominąć)

Przygotowanie:

Brukselkę obrać z nieciekawych listków, jeśli jest taka potrzeba. Zalać wodą i gotować do miękkości. Kiedy już się ugotuje, wrzucić ją na sitko, ale podstawić jakieś naczynie, żeby woda została oszczędzona. Wlać wodę z powrotem do garnka i włożyć do niej kapustę kiszoną i grzyby wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i rozmarynem, gotować. Marchewkę pokroić w słupki i dodać do kapusty kiszonej, niech gotują się razem.

Cebule pokroić w kostkę, paprykę w paseczki. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, niech się zeszkli, doprawić trawą cytrynową i kolendrą, podlać wodą z kapusty, dorzucić paprykę, dusić do miękkości. Kiedy papryka zmięknie, dodać przecier pomidorowy i sambal olek, wymieszać porządnie, zostawić na chwilę, niech się przeżre.

Do ugotowanej już kapusty dodać brukselkę i zawartość patelni, wymieszać. Voilà!
Nadesłał(a) mathilda, dnia: 2010-01-27 20:20:12.317
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Hej, czy ta potrawa naprawdę na żadnym etapie nie potrzebuje soli?
zabrzanin 2014-02-09 15:08:49.497

jeśli bigos to i koniecznie (!) pare śliwek wędzonych/suszonych, bez śłiwek bigos nieważny :-)
Dobrze też jest dodać nieco skarmelizowanego na mocno ciemno cukru... Pozdro
~clou 2012-09-28 09:08:02.147

Robiłam już nieraz i niedługo chyba powtórzę znów, bigosik bardzo smaczny :)
sunflower_ren 2012-03-22 09:12:39.235

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Barszcz czerwony z fasolką, ziemniakami i czasami z brukselką (wegańska)
Bigos wegetariański z suszonymi grzybami i śliwkami (wegańska)
Bigos z kostką sojową i grzybami suszonymi (wegańska)
"Bigos" z czerwonej kapusty z suszonymi owocami (wegańska)
Bigos jarski z mieszanej kapusty z soją, suszonymi śliwkami i grzybami (wegańska)
Bardzo prosty wegański bigos z grzybami leśnymi (tudzież pieczarkami) (wegańska)
Bigos a'la Dzik - z pieczarkami, papryką i kiełkami na patelnię (wegańska)
Paj z brukselką (bez ograniczeń)
Rosół z brukselką (wegańska)
Barszcz czerwony rarytas z grzybami, jabłkami i sokiem buraczanym (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas