7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Korzenne placuszki drożdżowe

Świetne na niedzielny podwieczorek albo drugie śniadanie.
Dzieci je uwielbiają:)




Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 4 osób

0,5 litra mleka
2 jajka
1,5 szklanki mąki
torebka suszonych drożdży
szczypta soli
2 łyżki cukru
łyżeczka mielonego cynamonu
szczypta mielonych goździków
szczypta mielonego imbiru

olej lub oliwa do smażenia
cukier puder do podania

Przygotowanie:

Mleko podgrzać. Gdy będzie letnie (tylko!), dodać jajka i zmiksować. Następnie dodać mąkę, drożdże, sól, cukier i przyprawy. Dokładnie wymieszać i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Smażyć niewielkie placuszki za średnim ogniu na oleju albo oliwie.
Podawać posypane cukrem pudrem.

Wskazówki i uwagi:

Mąkę dodawajmy stopniowo bo różne mąki mają trochę odmienne właściwości. Konsystencja ciasta powinna odpowiadać konsystencji gęstej śmietany.
Nadesłał(a) mammalin, dnia: 2010-02-01 11:15:43.661
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Placuszki drożdżowe z Faring - z fasolką szparagową (wegańska)
Korzenne sojacze (wegańska)
Korzenna zupa cebulowa. (wegańska)
Przyprawa korzenna - piernikowa (wegańska)
Korzenna dynia z marchewką (wegańska)
Seler w oleju korzennym (wegańska)
Wegański korzenny chlebek (wegańska)
Pieczone warzywa korzenne na słodko (wegańska+miód)
Naleśniko-placuszki (ovo-wege)
Placuszki z amarantusa (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas