7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Cebule faszerowane kuskusem z pomidorem i szczypiorkiem

Połączenie swojskiej cebuli z egzotycznym kuskusem. Świetna na przystawkę.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

8 nie za dużych cebul równej wielkości
szklanka kaszki kuskus
1 duży pomidor
szczypiorek
bulion warzywny (może być z kostki)
sól
pieprz
inne przyprawy wg. upodobania - np. słodka papryka, ewentualnie czosnek albo łyżeczka musztardy

Przygotowanie:

1. Cebule obrać nie odcinając podstawy (tak, żeby pozostały całe). Zdjąć również pierwszą warstwę (jest twarda po ugotowaniu). Ściąć górę na 1/3 wysokości cebuli.

2. Tak przygotowane cebule ugotować w bulionie - żeby były miękkie, ale nie rozpadały się (czas gotowania zależy od wielkości cebul). Po ugotowaniu delikatnie wyjąć i przestudzić.

3. Kuskus zalać gorącym bulionem, w którym gotowały się cebule.
Zostawić na 5 minut.

4. Cebule lekko wydrążyć tak, żeby zostały jedna-dwie warstwy zewnętrzne.

5. Środki posiekać, dodać drobno pokrojony pomidor, posiekany szczypiorek i kuskus. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić wedle uznania. Proponuję oprócz tradycyjnego pieprzu i soli odrobinę czosnku granulowanego, słodkiej papryki i łyżeczkę średnio ostrej musztardy (niekoniecznie).

6. Przygotowanym farszem nadziać cebule i krótko podpiec w piekarniku.

Wskazówki i uwagi:

Najłatwiej wydrąża się cebulki używając albo małej łyżeczki albo widelca.

Wierzch można posypać startym serem i dopiero zapiec.
Nadesłał(a) mammalin, dnia: 2010-02-02 17:12:30.765
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Papryka faszerowana kuskusem, cukinią i pomidorami (wegańska)
Bakłażan faszerowany czosnkowym kuskusem z pomidorami, groszkiem i oliwkami (wegańska)
Kasza kuskus po turecku (z pomidorem, ogórkiem, papryką i cebulą) (wegańska)
Cebula po włosku - smażona z serem, jajkami i szczypiorkiem (bez ograniczeń)
Buraczki Mileny (tarte, z cebulą i szczypiorkiem) (wegańska)
Ostry kuskus z pomidorem (wegańska)
Cukinia al'a Mizia - faszerowana warzywami i kuskusem (lakto-wege)
Cebula faszerowana ryżem z grzybami (bez ograniczeń)
Cukinia faszerowana pomidorową cebulą (wegańska)
Szybki kuskus z ciecierzycą i pomidorem (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas