7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Wyborne leczo w niecałe dwa kwadranse (z marchewką i brokułami)

Potrawa chyba nie wymaga przedstawienia :) Porcja 250g dostarcza 130 kcal.

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 5 osób

300g marchwi (dwie duże i jedna mała)
200g różyczek z brokuła (z jednego średniego)
400g papryki czerwonej (trzy duże)
200g papryki żółtej (jedna duża)
100g papryki zielonej (jedna mała)
2 gałązki świeżego rozmarynu (od biedy może być łyżka suszonego, ale to nie to samo)
150g cebuli (cztery małe)
mielony pieprz kajeński - opcjonalnie
140g koncentratu pomidorowego (1 puszka - lepsza byłaby passata (przecier), ale wyszła)
1 łyżeczka pasty sambal oelek (z papryczek chili) - opcjonalnie
1 łyżeczka oleju kukurydzianego (do smażenia)

Przygotowanie:

Warzywa umyć. Marchew obrać i pokroić w plasterki (można w słupki, albo inne gwiazdki). Z brokuła odciąć różyczki. Papryki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w dość dużą kostkę. Igiełki rozmarynu oddzielić ręcznie od łodyg (trochę odłożyć). Wrzucić wszystko do dużego garnka, wlać szklankę wody i gotować pod przykryciem (raczej dusić) na wolnym ogniu do miękkości. Kiedy warzywa będą półmiękkie, zdjąć pokrywkę, żeby woda sobie odparowała.

Cebule obrać i posiekać niezbyt drobno. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić całą cebulę, resztę rozmarynu, oprószyć pieprzem kajeńskim, dobrze wymieszać, podlać wodą z warzyw i dusić chwilę na wolnym ogniu. Kiedy cebula zmięknie, dodać przecier pomidorowy i sambal, wymieszać porządnie, połączyć z warzywami w garnku.

Wskazówki i uwagi:

Wychodzi dość pikantne z rozmarynową nutą. Jeśli ktoś woli łagodniej, może odpuścić sambal albo pieprz kajeński (polecam to pierwsze).

Jeśli robić to z passatą, nie należy podlewać cebuli wodą z warzyw, tylko dodać passatę, poddusić i odkryć pokrywkę, żeby trochę odparowało.
Nadesłał(a) mathilda, dnia: 2010-02-05 10:10:03.775
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Mniejsza o nazwę, ważne że jest pyszne :)
sunflower_ren 2011-09-07 20:24:04.902

Nie jest to klasyczne leczo, ale tym bardziej nie jest to gulasz! Węgrzy by się normalnie przewrócili! ;) Ja tam aż tak purytańska nie jestem i nie mam nic przeciwko "naciąganiu" nazw. Zwłaszcza jeśli pewne nazwy już się zwyczajowo przyjęły - jak ta.
~pat 2010-06-30 21:19:35.852

Z całym szacunkiem, ale to nie jest leczo...to może być pyszny gulasz z brokułami i spółką, ale nie leczo! :) Danie na pewno pyszne, ale nazwa nie adekwatna!
~Mokosz13 2010-06-29 16:53:39.094

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kasza gryczana z marchewką i brokułami (wegańska)
Makaron razowy z brokułami i marchewką (wegańska)
Pikantny ryż smażony z brokułami i marchewką (wegańska)
Leczo wielowarzywne - z cukinią, selerem naciowym, marchewką i pieczarkami (wegańska)
Leczo (wegańska)
Zupa brokułowa (w kwadrans:) (wegańska)
Zupa a może jednak leczo? (wegańska)
Leczo z kalafiorem (wegańska)
Leczo do słoików (wegańska)
Gołąbki na dwa sposoby - z ryżem i grzybami lub warzywami (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas