7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Colcannon - puree z mlekiem, kapustą i groszkiem

Tradycyjna, irlandzka potrawa, lekko zmodyfikowana. Bardzo sycąca, niezwykle smaczna, zachęcająco wyglądająca. Oczywiście zielonkawa w kolorze.

Średnia ocena: [4.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [1]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3 osób

6 dużych ziemniaków
1/4 małej kapusty włoskiej
szczypior lub dymka
2 szklanki mleka [zwykłego lub roślinnego]
ew. 1 łyżka masła
groszek zielony - 1/3 opakowania mrożonego lub 1/2 puszki konserwowego (w oryginale tego nie ma)
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
ew. bułka tarta

Przygotowanie:

1. Ugotować ziemniaki. Przecisnąć przez praskę, zmielić w maszynce lub utłuc dokładnie tłuczkiem.
2. Osobno ugotować do miękkości poszatkowaną niezbyt drobno kapustę włoską. Odcedzić.
3. Pokroić dymkę lub szczypior. Wrzucić do mleka. Dodać ewentualnie łyżkę masła. Zagotować.
4. Do gotującego mleka wrzucić mrożony groszek. Zagotować ponownie.
5. Wrzucić przeciśnięte ziemniaki. Wymieszać. Masa powinna mieć gęstość budyniu.
6. Do masy ziemniaczanej dodać ugotowaną i odcedzoną kapustę. Wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
7. Podawać polane roztopionym masłem albo zrumienioną bułką tartą, jako samodzielną potrawę lub dodatek do obiadu.

Wskazówki i uwagi:

W wielu przepisach na colcannon występuje słodka śmietana zamiast mleka. Dodatek groszku to mój pomysł - w oryginalnym colcannonie można niestety znaleźć mięso.

Danie umożliwia wykorzystanie pozostałych resztek w postaci ugotowanych poprzedniego dnia ziemniaków czy zalegającej w lodówce kapusty, z którą nie wiadomo co zrobić.
Nadesłał(a) bartolome, dnia: 2010-02-20 18:45:25.041
Źródło/autor przepisu: własna wariacja na podstawie licznych przepisów na colcannon
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

A z tego co zostanie można uformować kotleciki. Jeśli są za miękkie to wstawić na trochę do lodówki (15-30 min.) żeby stężały i smażyć :) Tak zrobię, jak wreszcie spróbuję colcannon.
~zeina 2011-12-18 11:42:25.76

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Miętowe puree z groszku (wegańska)
Puree z kapusty i fasoli (wegańska)
Kapusta z mlekiem (wegańska)
Puree ziemniaczane z groszkiem konserwowym (lakto-wege)
Puree z mrożonego zielonego groszku (wegańska)
Łazanki z czerwoną kapustą na mleku (wegańska)
Wykwintna kapusta duszona na mleku (wegańska)
Ziemniaki rozgrzewające - puree z kiszoną kapustą (wegańska)
Kapuśniak ze słodkiej kapusty z mlekiem i śmietaną (lakto-wege)
Owies duszony w mleku z kapustą i grzybami (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas