7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Medaliony sojowe w sosie własnym

Znakomite danie obiadowe.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

kotlety sojowe
1–2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
1–2 łyżki sosu sojowego
ew. przecier pomidorowy lub ketchup
ew. pieczarki lub inne grzyby
do zagęszczenia sosu: mąka lub kasza kukurydziana lub kasza manna
sól, pieprz itp. - do smaku

zaprawa:
liście laurowe, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, pieprz, 2–3 ząbki drobno pokrojonego czosnku, 2–3 cebule, warzywa, przyprawy ziołowe

Przygotowanie:

Kotlety sojowe zalać od 0,3 do 1 litra wrzącej zaprawy, gotować ok. 30 min. do miękkości kotletów. Odstawić z ognia do ostudzenia.
Wyłowić kotlety. Do sosu dodać olej rzepakowy i sos sojowy, ew. przecier pomidorowy lub ketchup. Można też dodać uprzednio usmażone lub pokrojone i duszone grzyby. Zagęscić.
W wersji lakto można dodatkowo zabielić śmietaną lub mlekiem.
Doprawić do smaku.

Podawać z uprzednio ugotowanymi ziemniakami i bukietem surówek.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-09-01 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Żywność XXI wieku (Zielone Brygady)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pieczarki w sosie własnym (lakto-wege)
Pieczarki w sosie własnym, na maśle (lakto-wege)
Pulpety sojowe w sosie pomidorowym (ovo-wege)
Kostka sojowa w sosie pieczarkowym (wegańska)
Tofu własnej produkcji (wegańska)
Wiśnie w soku własnym (wegańska)
Orientalna kostka sojowa w sosie sojowo-grzybowo-miodowo-czosnkowym (wegańska+miód)
Sos warzywny z fasolką szparagową i granulatem sojowym (lakto-wege)
Kotlety sojowe w pysznym sosie jabłkowym (wegańska)
Placki koreańskie z warzywami i czosnkowym sosem sojowym (ovo-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas