7686 przepisów wegetariańskich
w tym 4881 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Złociste kotlety z kaszy jaglanej i marchewki

Cały urok tych kotlecików polega na tym, że skórka jest złota i bardzo chrupiąca, środek zaś zaskakująco miękki i jędrny. Podajemy je z niewielką ilością np. sosu pomidorowego lub ostatecznie keczupu + szczypiorek do przybrania.

Średnia ocena: [5.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [5]


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki: dla 2 osób

1/2 szklanki kaszy jaglanej
sól
1 średnia marchewka
2 małe lub 1 duże jajko
pieprz
bazylia
mąka ziemniaczana
mąka pszenna do obtaczania
olej do smażenia

Przygotowanie:

Kaszę wsypujemy do 1 szklanki gotującej się, osolonej wody. Gotujemy na małym ogniu do miękkości, 10-20 minut. Dobrze, żeby nie była zbyt sypka.

W czasie gotowania kaszy obieramy i siekamy drobno marchewkę. Do głębszej, szerokiej miski wrzucamy jajka i marchewkę, roztrzepujemy je, ale nie ubijamy na pianę, lekko solimy. Dodajemy ostudzoną kaszę, posypujemy to delikatnie pieprzem (robimy piegi na masie:) i obficie roztartą bazylią, mieszamy i powtarzamy czynność. Dodajemy mąki ziemniaczanej też posypując po wierzchu, mieszamy i powtarzamy czynność. Dosalamy, jeśli nie wydaje się ani odrobinkę słone.

Formujemy średnie kotleciki obtaczając w zwykłej pszennej mące, lekko je spłaszczając. Smażymy je najlepiej na gładkiej (!) patelni z odrobinką oleju. Aromat kotlecików będzie lepszy, jeśli wcześniej owa patelnia i olej były wykorzystane do usmażenia grzybów. Smacznego!

Wskazówki i uwagi:

Bardzo dobrym pomysłem na podniesienie wartości tej potrawy jest serwowanie kotlecików wraz z pure z czerwonej soczewicy gotowanej na koncentracie pomidorowym. Pure z innych strączkowych lub jakaś zupka fasolowa zmiksowana na krem też będą dobrym pomysłem.
Kotlety bardzo dobrze smakują również na zimno - w temperaturze pokojowej.
Nadesłał(a) rzyrafa155, dnia: Mar 2, 2010
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Bardzo pyszne kotleciki. Świetny pomysł na bezmięsny obiadek.
~jolka Oct 5, 2011

Myślę, że bez problemu. Rzadko robię kotlety ale zawsze bez wahania zamieniam jajko na mąkę kuku lub sojową, a czasami na zaparzone płatki owsiane.
~p. Feb 27, 2011

Jajko da radę zastąpić mąką kukurydzianą?
Irokezik91 Feb 27, 2011

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kotlety z kaszy jaglanej z potrawką z soczewicy (ovo-wege)
Kotlety szpinakowe z kaszy jaglanej (bezglutenowe) (wegańska)
Kotlety z kaszy jaglanej i kapusty włoskiej (wegańska)
Pomidorowe kotlety z kaszy jaglanej (bezglutenowe) (wegańska)
Keks z kaszy jaglanej (wegańska)
Wegeburgery z kaszy jaglanej (wegańska)
Zupa z kaszy jaglanej i warzyw (wegańska)
Budyń ananasowy z kaszy jaglanej (wegańska)
Krem z kaszy jaglanej (deser) (wegańska)
Sos majonezowy z kaszy jaglanej (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas