7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Chleb lub bułeczki drożdżowe w różnych wariantach

Podstawowym przepisem były plecione bułeczki drożdżowe, ale z tego przepisu wychodzi też bardzo dobry chleb. Można tu dowolnie dobierać rodzaje mąki i dodatki - ważne aby suma składników się zgadzała. Piekłam chleb i bułki z tego przepisu nie raz i zawsze wychodzą, do tego nie jest zbyt skomplikowany. Chyba jedynym minusem jest czas, jaki trzeba poświęcić - głównie na czekanie aż ciasto wyrośnie.

Średnia ocena: [4.333333333333333 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

/proporcje na 1 mały chleb lub około 10 małych bułeczek/
3 szklanki mąki (biała, pełnoziarnista, mieszana)
30 g drożdży
szczypta cukru
szklanka letniego mleka (jestem pewna, że może być też sojowe, choć jeszcze tego nie sprawdziłam)
1 łyżeczka soli
opcjonalnie dodatki: mak, sezam, siemię lniane, dynia, słonecznik, płatki owsiane, zioła prowansalskie... co podpowiada wyobraźnia

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski. Jeżeli chleb lub bułki mają mieć w środku jakieś dodatki, to należy wymieszać je z mąką (dodając odpowiednio mniej mąki - chodzi o to, by sumaryczna ilość składników się zgadzała, tzn. żeby mąki i dodatków też były 3 szklanki).

We wgłębieniu w mące przygotować rozczyn: wkruszyć drożdże, dodać cukier, wlać mleko i zamieszać z niewielką ilością mąki. Powierzchnię rozczynu oprószyć mąką. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut. Na powierzchni rozczynu powinny pojawić się wyraźne rysy.

Brzeg mąki posypać solą, zagnieść całą mąkę z rozczynem. Ciasto wyrabiać tak długo, aż zacznie odstawać od dna miski i pojawią się w nim pęcherzyki powietrza. Ja przekładam masę na blat, kiedy zaczyna się łączyć, i tam zagniatam, bo prościej. Zwykle całe zagniatanie nie trwa dłużej niż 5 minut :) Ciasto przełożyć do miski i odstawić ponownie pod przykryciem do wyrośnięcia na 30 minut.

Na bułki: z ciasta uformować wałki o długości ok. 20 cm i średnicy 2 cm. Splatać wałki nadając im dowolne kształty. Bułeczki ułożyć na blasze i pozostawić pod przykryciem na kolejne 20 minut. Wierzchy bułeczek można posmarować rozmąconym żółtkiem lub mlekiem i posypać makiem, sezamem lub innym dodatkiem.

Na chleb: ciasto uformować na kształt chleba, przełożyć na blachę i pozostawić pod przykryciem na 20 minut. Po tym czasie naciąć górę, można posmarować mlekiem lub niewielką ilością oleju i posypać jakimś dodatkiem.

Blachę z bułeczkami lub chlebem wstawić do NAGRZANEGO! piekarnika i piec 20-25 minut w temperaturze 200 stopni (190 z termoobiegiem).
Nadesłał(a) ryfka, dnia: 2010-03-06 21:55:24.111
Źródło/autor przepisu: segregator "Kolekcja dobrej kuchni"
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Robiłam z tego przepisu bułki i wyszły ok :) Dalam 0,5 szkl otrębów pszennych i 2,5 szkl mąki pszennej, na wierzch pestki slonecznika i dyni, a część bez niczego. Nastepnym razem posypie makiem ;D
Smile 2011-08-28 19:38:02.738

dobry przepis:) tylko poćwiczyć nad formą chleba i będzie super:) mniam
~Silverka 2011-06-13 20:27:20.896

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Chleb z różnych zbóż (na drożdżach) (wegańska)
Bułeczki drożdżowe 1 (bez ograniczeń)
Drożdżowe bułeczki miodowe (lakto-wege)
Bułeczki drożdżowe nadziewane (wegańska)
Bułeczki drożdżowe śniadaniowe (wegańska)
Waniliowe bułeczki drożdżowe (wegańska)
Drożdżowy chleb amarantusowy (lakto-wege)
Drożdżowa pasta do chleba (ovo-wege)
Chleb razowy drożdżowy na miodzie (lakto-wege)
Chleb - placki szwedzkie (drożdżowe z anyżkiem) (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas